其實有無人唔明 點解要到依家先咁多人北上消費?

404 回覆
53 Like 286 Dislike
好多藍嘅以為通咗關有北水落到嚟,點知人地嚟窮遊,依家仲要成為咗港人南水北調嘅催命符
啲傳媒都唔知係咪有深圳股份
有無錯誤就係
現實北上同以前比並無特別增加
純粹係香港人花喺香港嘅錢減少
由回歸到而家香港每日150已經溝淡哂
所以嚴格嚟講唔係咩北上消費而係返去消費
有"個"錯誤就係
現實北上同以前比並無特別增加
純粹係香港人花喺香港嘅錢減少
冇消費券點消費
貴左,份量少左,質素差左,態度差左

大陸就份量質素態度都有進度,價錢相對香港百份比仲平左
深圳商場啲所謂多嘢玩真係唔識欣賞
例如俾幾十蚊就可以坐響個商場同啲貓玩大半日
個人要有幾無聊先會覺得呢樣嘢好正好新鮮好吸引
因為香港無哂特色

而家周圍都係好多大陸野,雲南米線通街都係
2019前大把人返大陸

支持本地消費都要有原因架
又唔見得有咁多好選擇 有質素自然留得住客人
人地未必單純為咗d野平而返去大陸
食餐飯都限時俾人閪面催埋單
食完都無開心回味嘅感覺
呢啖氣試問邊個仲想受

利申 成個復活節假都喺香港
cctoy 圍爐區
早十幾廿年前,香港男人返去叫雞淫k搥骨包二奶,租屋買屋玩女人,一個月都玩幾皮啦。而家老實講咪最多一兩個月上去一次買幾十蚊杯奶茶食一兩百蚊串燒同廿年前班啊叔個個星期五收工就上去,玩女玩到傾家蕩産,老實講規模同而家差幾百倍啦。
你錢多果陣呢 唔會介意D錢洗左去邊
家下山窮水盡 北上呢條水都想要返
去撚晒英國啦,而家嗰啲全部支拿畜嚟。
每日150支拿畜落嚟香港,呢5年總共落咗273,750人,
仲未計直接俾50萬啲官買單程證嗰班,加埋呢5年30萬支拿畜落咗嚟香港

人蠢真係無藥醫
黨媒點敢講原來移英班人消費力咁高
其實係刻意做大新聞姐
正常不嬲長假都多人去玩
將經濟差歸究市民好過瀨政府
我覺得都有幾個因素夾埋搞到咁:
1. 香港物價狂升,服務又唔見得好,同深圳差距越黎越大
2. 新鮮感,近年深圳好似開多咗好多大商場大超市
3. 交通方便咗,政策配套好咗,另到啲年紀大啲嘅,或許原本嫌麻煩嘅人肯嘗試
4. 多咗新移民,專材,返上去好正常
5. 媒體,youtube,FB,IG 鋪天蓋地咁宣傳

利申: 冇乜點北上過
係d”傳媒”日吹夜吹
又唔敢講香港消費力差左既真正原因講出嚟
一路繼續spin

喺香港食大陸運落嚟嘅點心
點解我唔喺大陸食即整嘅點心
地方大啲 服務好啲 價錢平啲
就算幾鳩既景點第一次去都有新鮮感,咪當獵奇囉。都係搵個地方短途hea吓啫,即日來回算係咁啦。

同埋唔代表其他假唔會去外國既,唔駛吓吓都要增長見識咁有目的性既。
跟本一直都有北上潮, 唔係呢一兩年興起

以前就北上去骨場/落d/蒲吧/成班行家包間房gathering同傾生意
其他不嬲港人假日都係外遊
不過以前大陸人有錢你咪唔覺
而家大陸人無錢啲商家咪催啲港人留港消費
其實港人消費模式根本無變過
匯率去番1比1同之前比已經好唔同啦
貪平? 我兩個人返,淨係尋晚住深圳灣間酒店都$16xx 一晚,食lunch同夜晚加埋都$900人仔,計埋買下飲品一晚都洗 $2600 $2700 港紙,邊忽平?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞