喺加拿大今日終於係假期

30 回覆
30 Like 2 Dislike
呢度唔洗翻工嘅日子少得可憐
有聽過
但休息下算
人工又低 假期又少
紅日唔係應該x2咩
OT x 1.5...
比我都寧願返工
我都想返工
不過紅日公司唔開門
行緊A 勁想有income
珍惜學生嘅時光
唔會再有sem break嘅無盡做野日子
哪有錢 假期咪一樣要返工
多勞多得

你多勞 政府同道友 白卡佬多得
公屋閒人加拿大多多都要
本身份工都同放假差唔多
咁多假做乜,上年AL 15日加pto 一刻都冇用過,今年年尾又要被迫放假
Ching點解要做爛市
一放假TTC就壞 厲害
咩工咁爽
美國連復活都唔係假期
香港仲西化過美國
朋友連放8日
冇啦剩返一日屌你老母
下個Long weekend 係五月呀屌

食自由既空氣
乜嘢叫sem break
sem break唯一分別係唔使上堂 但係溫書 備課 做project 做assignment一樣都不能少
我依家忙過以前香港返工 讀書讀足7 day
8日去邊度玩?
讀咩科咁忙
讀CS
不過我係aim 90% up standing 所以某程度上係自作孽
有趣嘅係 我依個sem啲非CS科workload仲重過CS科 又要背書 又要睇research paper 又要狂寫文 仲要錄埋片
好彩我勤力過以前好多 如果唔係已經仆晒街
等遲啲完sem 而summer sem未開始之前 我要爭取返啲時間去做我個compiler side project
Ching可摸耳問下你background
都想去加拿大讀CS但bachelor唔關事
Background唔講咁多喇意見可以畀少少
冇CS background又想讀大學嘅 你可以考慮McMaster, UBC, SFU嘅second degree(兩年)或者NEU CS ALIGN Master(兩年半)
CS ALIGN 係for轉行嘅 冇prereq 收生主要睇GPA
啲second degree通常有prereq 如果你fulfill唔到 你可以讀咗佢哋大學認可嘅online course先
不過加拿大大學啲CS program都仲係好吃香 點都要有返咁上下GPA先搞得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞