多間公院急症室非常繁忙 醫生提醒假期聚會多染新冠及流感機會增加

6 回覆
1 Like 4 Dislike
https://news.tvb.com/tc/local/66069c6216767692e758c1df/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E5%A4%9A%E9%96%93%E5%85%AC%E9%99%A2%E6%80%A5%E7%97%87%E5%AE%A4%E9%9D%9E%E5%B8%B8%E7%B9%81%E5%BF%99-%E9%86%AB%E7%94%9F%E6%8F%90%E9%86%92%E5%81%87%E6%9C%9F%E8%81%9A%E6%9C%83%E5%A4%9A%E6%9F%93%E6%96%B0%E5%86%A0%E5%8F%8A%E6%B5%81%E6%84%9F%E6%A9%9F%E6%9C%83%E5%A2%9E%E5%8A%A0

長假期開始,多間公立醫院急症室都非常繁忙。有家庭醫生提醒,假期聚會多,新冠、流感感染機會或會增加。

廣華醫院急症室,上午顯示的輪候時間一度超過八小時,伊利沙伯醫院,新界北區、屯門和瑪嘉烈醫院情況都差不多,到下午稍有紓緩。

當局近日稱,新冠病毒活躍度雖有緩和,但陽性個案比率仍比去年下半年多;而流感活躍度仍維持高水平。

有家庭醫生預計,長假期過後會有更多人感染。

家庭醫生林永和稱:「因為旅遊、人的接觸,在病毒和細菌多去交叉感染時,季節上溫度變化又多,大家感染機會是高。如有些不適,如傷風、咳、喉嚨痛或少許微燒,可能考慮做一次快測,如檢驗到,就要考慮不去接觸其他朋友,就算一定要見面,就戴合適口罩。」

基層醫療醫生名冊顯示,有90多名西醫在長假期部分日子有應診,當中有50多位連周日都開。

林永和表示:「自己都覺得未必一定要入醫院的,其實先看社區的醫生,因等八、九小時,就算你輕症,及可能在醫院環境,未必對病情、休息各方面是最理想。」

醫管局由即日至下月七日急症室有特別退款安排,輕症病人輪候期間,若想轉看私家醫生,可透過流動應用程式HA Go申請退款。
係武漢肺炎
咁就同我醫快啲
一係比建議我 令我等到聽日睇醫生 直接send home
仲有香港人交咗稅 保住我條命係應份中嘅應份 同 保障我唔好令我出現永久後遺症都係應份

急症室開住都無可能每分每秒 永遠都有真急症或危急嘅人 如果無政府就會直接cut
咁 不如預多啲資源 多出嚟嘅資源 就用普通速度醫人 咪當拎下經驗 唔好同市民玩心理戰

新聞同急症室張表都係講
次緊急 等小於90分鐘
非緊急 小於兩小時
但係現實係
次緊急 等5小時
非緊急 等7小時

仲要佢哋明知有啲嘢可以好快搞得掂 專業嘅佢哋讀過書都有經驗 佢點會唔知將會發生嘅事 只係未夠嚴重唔醫得住 就係要你等 咁 唔爆都幾難 你唔清走啲人 啲人只會儲住喺度 唔比指示佢哋只係會on99咁等 根本就係比自己系統整爆 由頭到尾都無爆過都唔應該爆到

我明佢哋唔想人濫用
覺得無事無特別嘅就直接同佢講send home
如果講唔出口就同我醫 因為佢知道病人有幾大風險 要我觀察就同我講觀察

我都唔想浪費 因為我身體有事我唔知點做 但係醫生知
依家仲要有保險 保險公司時不時仲會靈魂拷問你點解唔惡化之前睇急症
有時候普通科轉專科醫生轉介信叫你睇急症 可以轉咁多次根本唔急(本人試過一次)

有啲嘢明知唔醫就跟一世

有啲嘢早期處理咗 直接走得 但係唔處理又惡化得好快 之後又比保險公司或者主診醫生靈魂拷問 點解唔早啲去急症

我唔介意交稅令醫院做好營運 甚至多到夠俾人濫用 因為到我真係要用我都有得用

利申:頭先睇緊急症 因為眼睫毛卡入眼球 仲要貼近角膜 眼淚水沖唔走 當時藥房私家大部份關咗門嘅時間 但係屋企觀察幾個鐘仲有啲痛先去決定去睇 入到做完分流係次緊急 呢段嘢就係等急症嗰陣寫 一路寫一路等眼淚水沖走 同一路等醫生 當時係諗眼淚水沖走 到時候可以自己返屋企

結果係普通咁自己沖得走 但係發覺走都唔係咁易 因為比個急症醫療系統搞到好想留低始終等咗咁耐 不如比醫生檢查清楚先 仲有保險公司需要見過醫生先會賠錢

可能你會覺得我濫用 但係咁 我都唔想發生喺啲 無醫生嘅時間 除咗急症室同眼嘅事我唔想出問題 出問題就一世 我知有醫護人員指示同專科道具好快搞得掂 所以我唔介意排隊90分鐘或者兩個鐘頭 好合理 有咩唔對路可以禁鐘插隊

現實就係 最少等5小時
你有保險點解唔直接睇門診私家醫生?
有冇諗過我去完 咁啱去嗰私家醫生無工具去搞夜麻麻

最後都只係寫信去睇急症
有邊日唔繁忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞