TU I咗 仲有無邊間銀行可以借貸?

55 回覆
4 Like 45 Dislike
小弟月入27000 有穩定收入

本身有3條貸款+1份儲蓄保

貸款:

恒生 (每期 $4936)

WeLab (每期 $4218)

渣打 (每期 $1683)

儲蓄保 渣打: (每期 $2075)

月供 $13000 左右

連埋家用 $9000 每個月都係有3000自己使費 已經開始好好咁留意自己啲開支

本身諗住借7萬 60期 每個月供多1500蚊都仲可以負擔到

之期因為大使亂買嘢簽落咗啲卡數 加上中咗網上騙案(已經報咗警) 所以積落一筆卡數 同埋想要啲現金交稅

想問銀行借貸清還 但係可能因為太密咁問過幾間銀行 加上啲數有啲逾期(差唔多2個月)

幾間銀行都拒絕咗申請(恒生, 渣打, UA)

所以想請教下呢啲情況可以點做? 已經同屋企人傾過下佢哋都幫唔到手

以下係依家欠緊嘅卡數

中銀: 6000 (騙案轉帳)

恒生: 15560 (都係騙案轉賬 但係因為係crypto 所以銀行無退款, 呢張卡有20000係恒生成功退款翻嚟嘅)

渣打: 100000 (有32000係自己簽賬 淨底嗰啲係騙案金額 已經同咗卡中心回報 但係佢哋仲調查緊 唔肯定有無得退款)

以前無咩理財觀念所以搞到咁 今次決定洗心革面 打算還到呢筆數之後去cut曬啲信用卡 慢慢儲錢同整翻好個TU

已經有爬過文 唔會考慮2線財

打過上恒生渣打佢哋都淨係叫我試下債務重組

但係依家好需要現金去解決 所以想向大家請教下可以點做?
交咗3次智商稅
網上騙案=外圍波/馬
比人呃咁多錢?
好多人都係咁,唔衰過係唔知驚
對比你月薪,條數好細咋喎, 10 零萬only, 一係問屋企人幫幾萬,慳d 使 半年乜都還清啦,

清完條數到時繼續簽卡數準時還款,TU 自然升返
講多少少被咩騙
點樣俾人呃左3次,可唔可講多少少
唔係串你,但見你都寫野都正正常常,都有27K 人工,起碼智商都正常?
你去借財仔都唔會借得多 期數短利息又高
同你卡數還min pay差唔多
唔好攪咁多野
停左家用幾個月還左中銀同恒生先 渣打就min pay
等tu上返再搵銀行做清數啦
當你tu上返G-H
可以問星展/大新清數
唔洗問大行架啦一定唔做 問完仲扣你分
儲蓄保咪騙案
BB 1000 can就還到啦
弱智先比人呃
你嗰3條貸款有幾大?仲要還幾耐到?
照睇你個 case點可能跌到落 I呀(可能你3條 loan好大?)

講真,最好嘅方法係叫你屋企人借13萬左右俾你一Q過清晒堆卡數先。安全起見,叫你屋企直接入錢落信用卡,唔好錢掂你手。還完後乜鳩信用卡都 cut晒佢,一張不剩。馬會、股票户口全 cut。3條 loan/ 保險唔該set autopay每月自動過數,唔好再無錢/唔記得找。

你真係借多條 loan嘅話,你每個月淨還債/保險都15k,我就當你真係改變理財習慣,都有排未搞得掂。

唔係睇少你,但每個月洗3千你捱唔得耐。
基本應酬(朋友)、交通、食飯點都肯定唔夠
債務重組 + 唔比家用
乖乖地應該好快清哂
你仲想借幾多?
借下安信
ub百貨都唔借
你唔洗旨意有tu財肯借
二三線財仔 電話數
UA都唔批=冇
老破
當初你以為買弊好撚醒個陣又唔上黎問人意見
你唔比家用每個月已經有1皮野可以供數
此post已完
當我老屎忽講多幾句啦,唔啱聽就算:

信用卡數真係唔好拖,啲息高過大耳窿。
還 min pay 根本就入卡數地獄,無 discipline就直頭唔好用信用卡算啦。識唔少人理財唔好就俾信用卡搞到更大獲

唔係月月清信用卡,就咪柒用,買嘢唔好分期(係呀,免息分24期每個月5舊水有部新 iPhone好爽㗎,但黎緊24個月你都會少咗500蚊用

我睇過嘅case,次次都係咁:

今個月碌多咗少少找唔晒,唯有找一部分先,下個月找返?
信用卡即刻起息,兼且新碌嘅數一樣即計息。條數越碌越大之後就出黎計數:我每個月只係洗3000,就可以還幾多,咁捱2年就清到數。事實係,你無可能 keep得住每個月洗咁少。

搵屋企人幫手清咗堆卡數,剪晒所有卡,一張不留。所有嘢(除咗八達通),全部用 cash。
而家去出街食個飯都望幾次有冇收多錢,仲有人會向三唔識七嘅人轉大數真係好費解
唔好cut 卡ar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞