Apple Store 引入黑科技 毋須開盒為 iPhone 更新系統

123 回覆
9 Like 49 Dislike
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
開機即磚
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
1:搭棚有好多方法,呃嘅層面都可以好廣。今日講一個「自稱機師、攝影師兼富三代,富豪飯堂呃飯食」嘅真人真事。

2:話說我身邊有一班識飲識食嘅朋友(文縐縐啲叫「老饕」),好鐘意聚埋一齊book好餐廳食好西。當然,只要想試,由平民小店到幾萬蚊一餐嘅星級餐廳,佢哋都會真金白銀AA制課金。呢個圈子就group咗一大班中環行走江湖嘅專業人士,好似醫生、律師、Banker等等。結果,呢個飲食圈就成為B君嘅獵物。

3:機緣之下,B君成功參與到呢啲飯局,眼見眼前盡是專業人士,佢就展開佢嘅搭棚吹水工程。
「我做機師嘅。」「邊間airline呀?」「我做Emirates」「咁咪要成日飛?」「唔使架,我一個月飛30個鐘就keep到個牌。」「咁你其他時間做乜?」「我仲有幫人影相,我IG咪呢個囉。」IG入面盡是唔同artist靚相,Angelababy、Janice Man、言承旭、大量日本妹、同埋去日本預約困難店食飯相。

4:機師、攝影師都未夠,仲話「自己識食,係因為佢細個時,富哥係佢家廚。」佢指嘅富哥,係米芝蓮大廚、曾任林百欣家廚嘅鄭錦富。咁佢同林家係咩關係呢?係一個謎。不過最離譜都係,佢竟然自稱自己係濱崎步個EX!What the……Any肥,係古怪嘅,但呢個圈嘅人都明白,大家都係只係想「搵食」,佢咩背景都唔關大家事。

5:不過,佢呢個機師、富三代人設,已成功令佢混入呢個食圈,活躍香港兩大FB飲食群組,令佢有機可乘。過去一年,接二連三搞飯局,「我識邊間邊間個廚,邊間邊間餐廳我有份,我book會好啲。」好多時佢找數後都唔公開張單,就咁叫人俾返一個銀碼佢,大家都不虞有詐。

最近一次,佢就幫一行12人,去灣仔一間富豪飯堂book咗枱,飲飽食醉張單佢埋。

事後呢,佢就text返大家,位位$4700;然後今次佢罕有send咗張單出黎,寫住5萬幾銀!嘩!咁呢班識食之人,食米係知米貴,但覺得冇理由咁貴,所以有個真熟客,走去問餐廳張單幾錢,一問就知,發現$45000有找!

即是話,B君photoshop完張單,假如大家入局,佢淨袋$11000仲食到餐免費飯,可惜,佢識P圖但唔識計數,張單加埋總數係唔對數,哈。

6:事發後圈內人開始check佢搞嘅飯局出咗咩古惑,係超乎我想像。佢試過book一間尖沙咀米芝蓮星級食府,有人發現菜單上寫明,其中一碗翅加多四兩,B君以為冇人知,到上翅時就好得戚咁話:「嘩!個廚對我真係好,俾咁大碗翅俾我。」實情係大家夾錢請佢食之餘,仲要夾呢四両嘅錢俾佢搭棚扮大袋。

7:不過,總有啲餐廳係喺出菜單時已名碼實價,咁佢又點從中抽水呢?有方法嘅,有次佢book咗中環一間頂級私房菜,佢就同大家講,「啲海膽係我親自揸飛機日本飛過嚟,俾師傅來料加工。」於是呢度另外要夾返幾千蚊俾佢。事實呢間餐廳從不接受來料加工的。高手!

8:好啦,咁佢呃飲呃食,佢都可以係富三代、機師、攝影師架。係咪富三代我check唔到,但佢話自己係Emirates機師,我拎佢英文全名去問Emirates,官方回覆係:「Emirates can confirm that we do not have an employee by this name in our current or previous records.」至於攝影師呢,有十萬會員嘅Omakase關注組Group主,最新踢爆佢IG啲相來源好多都係小紅書了,幾好笑。

9:今次事件反映萬騙不離其中,同比華利山偽富豪設「天仙局」、「假名媛」Anna Delvey騙局一樣,都係利用假身份,成功呃到一班菁英,再由其他人去課金俾佢繼續營造假身份、假人設,同時利用呢啲真嘅人脈去包裝自己,從而呃更多嘅人。

受騙嘅朋友同我講,「原來一早有人發現,只係大家都有頭有面,唔敢周圍同人講自己做咗水魚。」我話,「好彩嘅係,呢個人太低手,單係呃飲呃食都已事敗,如果唔係之後進一步呃你夾份搞生意,你就真係輸得甘。」

10:最後,提子提子,提防騙子,如果有人吓吓同你講「我識邊個邊個,又識呢個嗰個」就要小心,真係識得人多,係唔會成日掛喺口邊的。
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞