謝偉俊下架FB專頁 審視以前帖文會唔會「引起煽動嘅聯想」

32 回覆
16 Like 1 Dislike
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/23%E6%A2%9D%E7%AB%8B%E6%B3%95-%E8%AC%9D%E5%81%89%E4%BF%8A%E4%B8%8B%E6%9E%B6fb%E5%B0%88%E9%A0%81-%E6%AA%A2%E8%A6%96%E9%81%8E%E5%BE%80%E5%B8%96%E6%96%87%E5%85%8D%E8%A2%AB%E5%80%9F%E9%A1%8C%E7%99%BC%E6%8F%AE-ray-online/440732
23條立法|謝偉俊下架FB專頁 檢視過往帖文免被借題發揮|Ray Online

基本法23條完成立法,選委界立法會議員謝偉俊竟然主動將Facebook個人專頁暫時落架,會審視以前發表嘅帖文會唔會太尖銳,甚至引起煽動嘅聯想,坦言係擔心以前發表有關「小紅書治港」等等嘅言論會畀人借題發揮呀。

謝偉俊前排喺特首答問會上關注政府高壓執法,令部分香港市民覺得係「親小紅書,而遠香港市民」。特首李家超當時就直言謝偉俊用詞危險,更加形容令佢聯想2019年「黑暴」嘅軟對抗字眼。本身係執業律師嘅謝偉俊就話正因為上次經歷,決定謹慎檢視Facebook專頁嘅字眼,好過畀人「驗屍咁驗」,甚至惡意舉報呀。

謝偉俊指非散播恐慌
謝偉俊又解釋喺23條立法之前上載嘅帖文,一旦讀者繼續睇到或者下載,可能會被視為持續發佈內容。佢強調審查專頁嘅目的唔係為咗散播恐慌,作為律師更加要審慎處理,至於一般市民就「因人而異」,或者要各自檢討喎。

https://www.i-cable.com/%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%B3%87%E8%A8%8A/211855/%E6%94%BF%E7%B6%93chat-%E8%AC%9D%E5%81%89%E4%BF%8A%E4%B8%8B%E5%8A%A0fb%E5%B0%88%E9%A0%81-%E6%AA%A2%E8%A6%96%E6%89%80%E6%9C%89%E5%B8%96%E6%96%87%E5%AD%97%E7%9C%BC
政經CHAT|謝偉俊下架FB專頁 檢視所有帖文字眼免被人借題發揮
有線新聞 2024年03月27日

【有線新聞】《維護國家安全條例》已於上周六生效,曾被指言論字眼令人聯想到「黑暴」時軟對抗的謝偉俊,日前已主動將其facebook專頁下架,他向傳媒表示,坦言擔心會給人借題發揮,會謹慎審檢過往帖文的字眼。

謝偉俊稱,過往曾發表有關「小紅書治港」等言論的帖文,擔心會被人借題發揮,譬如「煽惑族群矛盾」等,為免被人「驗屍咁驗」及惡意舉報,因此先自行將專頁關閉,重新審視帖文字眼,刪除敏感內容後再重開。

他表示,審查帖文字眼並非想散播恐慌,如果讀者看到或下載其帖文,可能會被視為持續發布內容,作為律師更要審慎處理。
自己贊成立法,但同時都怕自己犯法
佢唔投支持即刻奶野
佢依d算唔算作繭自縛呀
可能佢中意繩縛

但似作法自斃
肯定身有💩
意圖消滅證據?!
佢有呢個諗法已經可以查佢啦
連自己都摸唔清個界線就投票
仲話係律師都幾好笑
不過而家都不足為奇
講錯一句說話就驚成咁
呢句野又係新既證據
講假話就話要拉啫
但佢係講真話喎
唔驚啦
佢驚嘅話係咪暗示國安法會亂拉人?
妨害司法公正
你有煽動意圖先會有呢個擔憂啫
佢呢個舉動有無引起大家對23條同政府執法23條既疑慮?有無引起公眾不安?
咁大動作屬唔屬於軟對抗?
依家係咪暗示香港法律唔陽光?
係咪想搞軟對抗?

林定國話只要有犯23條,必定找到證據,仲刪post 就係妨礙司法公正
無咩事佢都想返屋企奶白姐姐條界
快撚d拉鳩佢
刪除罪證係防礙司法公正
以為咁樣牙超就放過你

自爆
連律師都驚都唔清晰
身為香港第一大愛國愛港政黨既官方認證愛國愛港專業人士代表都咁驚23條,普通人點算
呢個行為根本就曲線軟對抗散播緊23條好恐怖、批評政府係犯法既錯誤信息,帶頭煽動緊人憎恨政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞