線上支付黎講,八達通apps/支付寶/微信支付既安全性係咪高過信用卡?

23 回覆
2 Like 20 Dislike
信用卡會比人盜用,但真係好少聽上面3個apps 會比人盜用?
間舖執左走數,你講個d 可以拎返d 錢?
八達通會執?
同埋你用wechat pay link 信用卡比錢都唔洗放錢入去
但個security 高過就咁用credit card
d商戶唔用secure 3D (online shopping會send OTP) 就可能係
有齊cardholder 名/no./CVV 就過到數, 某一方面黎講係

睇你點define安全性
你手機比人hack左, 裝左假app, 買pizzahut去左假網, 個人蠢既話咩都唔安全, 借幾百幾千萬幾拎去比人洗, 即係銀行服務唔安全?
我講緊你onlinepay 買人d 野 最後對家走數
唔好為拗而拗啦,要被人呃嘅,去分行提款出嚟送錢畀人都仲得啦

講安全性梗係講自己控制唔到嘅部分,呢方面信用卡一定係差咁啲,係好似隨時開住道門睇下幾時唔好彩畀人撞number撞中、或者購物網站資料外洩
你啱既, 但啲傻鳩又想講咩咩支付安全啲, 咁我先帶出傻人用咩都唔安全姐
自己冇安全意識同個payment安唔安全唔多掛勾
但除左paypal外真心好少聽到online payment會因為第三方原因而失竊
信用卡買完野,貨不對辦,可以查單
支付寶,payme,轉數快,微訊支付,八達通
都係無查單機制
問咁多做乜 係連登大陸野就係原罪
信用卡最唔安全係可以無卡支付

如果佢有implement認証已經好好多
查單係咩意思?可以退咩?
又唔係喎
信用卡成個bin 俾人hack 左都見唔少

之前渣打嗰次大大鑊 勁多人中招
唔止啦shitty bank都中曬招啦,即是要cut卡保命
所以加埋八達通,係最類似另外兩種但唔係大陸公司希望有得理性討論
咁卡就不嬲唔算安全
細個睇新聞都已經有講美國勁多餐廳D友仔用果D手動刷卡機copy左你張卡去用
係而家加左好多機制等佢好D姐
支付寶之前edda出過事啦
係咩事?
講緊個支付方式比人盜用個風險高同低,
d on9 比人呃就緊係d on9 既問題

信用卡比人撞number 盜用好常見,但上面幾個apps 又真係未聽過比人盜用
有線上支付 gen個code 出黎scan 既payment method 某程度上係咪仲安全過send OTP 認證?
https://ejtech.hkej.com/china/轉數快增值電子錢包遭叫停-騙徒藉edda交易盜款最多10/

AlipayHK發言人提到,用戶開通「轉數快」,須提供身份證明文件核實,以保障用戶真實性,AlipayHK現時遵照金管局指引,在完成eDDA檢視前,已暫停有關服務,發言人強調有關事件並不存在任何AlipayHK系統漏洞。
信用卡發展左咁多年,其實安全機制一定好夠,甚至有少少偏向卡主,不過有幾多人真係會走去研究成個機制。上面有人講3DS,但又有幾多人知到3DS係乜

撞卡中招chargeback咪得囉,基本上好難輸。就算真係做左3D 認證,一樣有方法唔認條數,只係睇你熟唔熟成個遊戲規則點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞