深圳一個月人工2 , 3千蚊

140 回覆
38 Like 3 Dislike
無人做?搶撚住做阿
同上面啲圖差唔多
大陸做飲食係包食包住,啲公司係城中村有成棟果啲樓黎做宿舍
講係咁講 但你返到去 仍然都係咁多人 但貴左咁多
去揼個正骨好過 平靚正
平均咪一萬
1000個工人每人拎3000蚊一個月
再加1個領導一個月拎700萬
咪平均一人一萬蚊人工囉
係大陸唔係985畢業,都唔好叫自己做大學生
都仲好服務過香港班賤種
band 1 大學叫 985
band 2 叫 211
再之下叫 一本,二本 ,二本類似副學士
大陸價錢抵, 係因為用香港人工去大陸消費

係大陸打工, 再係大陸消費, 一定叫救命
根本生活唔到, 最多只係生存
就快想做都無得做

大陸既工廠 都開始搬去南亞, 印度, 墨西哥
10幾年前都唔止啦
一早就強大了啦 又係呢啲人渣唱衰哂
因為大陸失業率高
你態度唔好, 被炒魷魚, 好難搵第二份工

香港就唔同, 間間餐廳都請唔到人
所以香港侍應惡過老細都得, 因為老細唔敢炒佢地, 怕請唔到人

其實深圳十年前 經濟好果陣, 當時深圳侍應都係好串咀, 睇唔起香港人
因為當時深圳人覺得 自己可以超越香港, 可以將香港人踩係腳低
但習維尼 玩爛成個場之後, 深圳人 先變返死狗, 又對香港人態度好好
你點知呢d國家機密?
仲洩露出黎
之前有人公報
搵5千蚊既 佔全中國93%人口
屌你老味 中國人一向最鐘意假大空 講大話講到連自己都呃埋
扣完社保, 剩番都唔知有無一半落袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞