想問數碼鋼琴推介

32 回覆
1 Like 1 Dislike
想請問咁多位大佬 有冇數碼鋼琴推介
唔要座地嗰隻 想觸感似真鋼琴
Budget 一萬以下 彈pop 不過日日練基本功
唔座地即係咩 冇固定stand?
係吖 我上通利見到 有啲係好似電子琴咁 冇個stand可以擺檯又得擺架又得 我屋企有部midi琴 彈咗好耐 因係地方限制
又唔夠琴鍵同埋手感差好遠 所以想換
以前細個是彈開鋼琴的
以前有部Kawai CA39,玩咗2年都冇就壞咗
個陣一手係柏斯都買左成2萬幾
盡量預空位放Upright啦如果有心彈,觸感差好遠
如果真係唔考慮, 都係YAMAHA/KAWAI/ROLAND
唔好貪平買雜牌或者可以摺埋個啲,電子垃圾嚟
琴日上網睇我諗多數買Yamaha 好抵玩
由細到大都係彈開Yamaha
但係數碼鋼琴就未買過 見一部座地數碼鋼琴都係9800
可惜冇位擺
同埋我會試吓用嚟做input編吓曲
而同時想日常彈質素又唔差 所以都係會揀數碼鋼琴
但係邊款就冇乜頭緒 定係呢個budget 部部都唔係差幾遠
如果你重視手感,我覺得呢幾個都係同價位最好,彈得快/輪指都唔會點甩音,唔夠錢可考慮舊款,由平到貴排:
korg lp380u (舊款係lp380)
kawai cn201/ cn301(舊款係cn29/cn39)
kawai ca401(舊款係ca49)
Yamaha 幾好。平就 Casio,4 千幾都有。我用 Casio,貪佢可以入電芯。
音色會唔會冇咁好 ?
Ching 點睇P515
p125應該係5000價位最好
10000要交返比其他ching
casio啲鍵好大擦擦聲
睇預算 唔好買Yamaha korg
預算唔高買çaiso priva,
可以鬆手d買Roland kawai
你知唔知有graded keyboard 嘅琴幾重
你都未係好分得清邊款打邊款, 同埋自己需要啲咩

btw, 我真係DIY咗你講嘅嘢出嚟, 不個我放嗰部係midi controller, 編曲作曲用, not for practicing
Ching 介唔介意分享吓 點解唔好買Yamaha
我上YouTube聽過kawai啲音色我唔係幾鍾意 Roland都ok的 我預算係一萬以內
我睇過 通利啲介紹 around 22-23kg
我其係會造傢俬 所以會訂造埋一張咁嘅檯 當然承重要做到先得 最壞打算係 個tray承托唔到 就擺檯面 檯面整架放電腦
Roland FP30X好過P125好多啦, yamaha啲key輕飄飄
淘寶揾
試過p125幾好
ROLAND 之外都係垃圾
手感差 好差
你一萬咁唔洗講 一定係Roland
我以你3000$ 預算
有冇型號推介吓 等我都試吓Roland先
上網睇過 FP E50好似幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞