覺唔覺呢代人越來越冇「前人種樹後人乘涼」嘅精神

610 回覆
152 Like 3385 Dislike
真係前人種樹就攪革命啦
革完下一代就做權力階層。

應該咁講呢一代人仲窮 應該真係窮在基因入面。
因為前人種樹前人乘左涼喇

你諗下baby boom個代人,食正哂香港最光輝既年代,日日魚翅撈飯,到左老時上哂位操控社會,然後到老就人口老化,要班細既一個養幾個。

咁我已經要幫前人種樹,我仲要種埋樹俾後人乘涼?
窮在基因入面 除咗結婚 賣身都幾難翻身
係都幫自己後代種樹啫,你哋班後代關我撚事咩!
死基佬真係寧舍多花臣
開冷氣關你咩事呢毒撚
環保你唔屌商戶唔屌工廠
你屌家庭用電 係咪智障架
邊個佔大頭都未分得清楚
你唔為環保死撚咗佢
睇返由古至今嘅歷史
以前你係需要為生存而去生存
而家你係需要去奮鬥換夢想
以前法律冇咁完善
咪仲慘
呢個話題都唔知講咗幾多年,我次次都會睇返曹仁超其中一個訪問,因為佢講得最坦白﹕(節錄)

M:記者
C:曹仁超

M:你所講的利用房地產的 HERCULES,不單只隊冧班鬼子佬,仲隊冧埋我們這班下一代喎!因為你們碌卡碌埋我們那張啊!

C:不是你們,是四代人。第一,我們冇樓的上一代;第二,我們這一代冇樓的;第三,下一代冇樓的;還有大陸出來冇樓的。所以有四代人做我們的奴隸嘛!我們一代人搵了你們四代人的錢嘛!(M:呀~ Orz…) 做乜你們這代人咁蠢,仲被我們呃!一出身便整個龜殼你孭,爬下爬下,你做乜孭個龜殼呢?(M:呀~ Orz…)「孭個龜殼做蝸牛」是我們 SET 出來的 RULES 嘛!點解一定要遵守我們的 RULES 呢?

M:我們在香港一定冇得玩嗎?

C:你們在香港一定唔夠我們玩,第一,遊戲規則是我們SET的;第二,我們在香港搵老襯搵了幾十年,財雄勢大;還有,「喂~阿曾、阿任,點睇呀?搞搞佢啦~整個勾地政策啦~」阿曾與我們是同一輩的,大家碌地沙玩大,我一個講唔掂,十個如何,我們是一群人,不單只這一群,連官都是自己人,都是同一代,都有共同語言的嘛!WE ACT THE SAME,WE THINK THE SAME!有默契的,我們信奉同樣的價值,「嘩~ 冒牌 BEATLES 來港!」便一窩蜂湧去聽了,我們都是聽 THE BEATLES 長大的一代嘛。

M:房地產一日在你們手中,一日都仍然由你們話事呢。

C:沒錯,房地產不跌,你們又如何上位呢?你們賺埋賺埋的錢只得三個選擇:第一個選擇—買樓,一炮過,供一世,條命賣給我們;第二個選擇—租樓,淩遲,每個月割一塊肉;第三個選擇—瞓街。你們跑不掉的,甫進入這個系統,就不斷被我們吸水,我們是SUCKER,大概由十個傻佬供養我們一個,所以我們必定很肥的,所以我們飲得起十多萬一瓶的紅酒,因為 PAID BY YOU,NOT PAID BY US 嘛!香港被我們 DOMINATE,不單只房地產,是所有的都被我們控制了。

睇完莫講話前人種樹,我連人都唔想做啦
有地方連公屋呢樣嘢都無
以前連希望都冇,淨係可以諗點樣生存
而家你都識講多咗依樣嘢叫希望
你可能冇,但係唔代表其他人冇
去成人台睇吓有幾多人鍾意扑嘢
以前連呢啲嘢都係奢侈
樓價大樹
係喎,咁點解咁多香港人有樓嘅?
你唔諗吓呢啲
你認為以前嘅人有人權?
講緊事實啫
各項數據歷史都表明現代係進步
以前嘅奴隸連食乜嘅話事權都冇
因為上一代人已經乘左涼好耐,之後再屌返你地
boomer 都好意思講lee一代。60 70後果班食正生育率高 同增長時代都學人扮曬野。你老味 你老豆生4至7個 做到隻牛咁。咪後人乘涼囉。你生得一兩個或唔生。玩返easy mode仲好意思講咁又大理論。
上一代拔苗助長 殺雞取卵 又唔講下咪有今日嘅結果
上訪?
因為祖國政策要劈樹,你種樹想搞對抗?
啲樹已經俾前人斬曬啦
上一代種左咩樹俾你乘涼咁好?
冇下一代就係你為下一代做到最好既野
我讀得書少,剩係聽過“窮人種樹,富人乘涼”
所以要月月文革,天天文革。革命無罪,做反有理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞