見連登好多it佬,下下要自爆出黎

35 回覆
21 Like 55 Dislike
個個都好自豪
覺得自己好叻咁
但又唔見香港啲it發展好勁
最勁未係連登,仲要係抄高登

有料未自己出整個Facebook
環境先係問題 香港都冇創投風氣
邊間野做到y combinator既角色
淨係呢度都咁多人寫code
都算唔錯
咪係 啲井底之蛙以為自己叻 未見識過世界啲人幾勁 實際廢柴
點勁法?
連登未係y combinator
香港人 可能真係唔夠人地老美科研勁
就好似人地係 法拉利 林寶
香港的咪 BRZ / MX5 / 最勁咪GTR / NSX
但人地係公路 你係樹林 點比?
係香港做IT 奶下鞋底都有幾球funding 整d 垃圾

整個垃圾咖啡機都可以cap水拎政府獎
咪就係班仆街 係香港唯有玩jimny
咁政府就圍喂威 比晒班仆街吹水佬
渣架Jimny當係寶 出到去 甚麼都不是
錯撚晒方向 淨係要noise要KPI搭下棚就算
Hard work唔做 益晒垃圾
太多垃圾呃錢 雙向既
香港IT佬廢物嚟
咁勁住公屋零投資整Facebook出黎都得
if you can't beat them join them

清高係唔可以當飯食,特別講緊番工
已經好出色㗎啦
未連登定係連登呀
字都唔撚識
D垃圾Code狗咪又係抄老美一套, 以為自已好撚勁, 晌TG Group 只識屌人, 咁勁自已作一套出黎比全世界用啦........井底蛙多的是....
香港只有創投cap水風氣
一個idea申請funding,吸引投資者,做靚隻殼甩身
但b42b82 好撚勁
想夾佢過來美國
唔係得一條路要攞vc 錢,要上市exit 或者被收購,可以bootstrap架,呢個世界好多條路,無創投一樣可以做到,問題係你有冇咁既能力做到
冇未來講咩創投
直頭係非洲d爛路仲要比人打刧
香港IT狗咪又係用老美野, 識發明一套全世界用你既咪勁囉, 今時今日到100年後, 唔見得有幾勁.........
吹水個個都識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞