手指公關節紅腫痛係咪即係痛風?

20 回覆
0 Like 0 Dislike
定係因為成日用手機?
腳趾先係痛風
手指係類風濕關節炎
痛風唔一定腳
類風濕性關節炎可以睇埋係咪兩隻手指對稱關節痛先
除咗海鮮, 食太多甜嘢都會引發痛風
平日你係咪食好多甜嘢?
手指 公關 節 係幾時?有冇假放?
係咪加埋飲得水少先會
1. 高普林類食物少吃:舉凡火鍋、海鮮、紅肉、內臟,吃太多會使尿酸值上昇,引起急性痛風發作的機會就很高。
2. 少喝酒、甜食:因為酒精與各種甜點類食物會降低尿酸的排泄,誘發痛風。
3. 多喝水、規律作息:最後,平常多喝水可促進身體代謝,保持良好的運動習慣、控制體重,並避免不當的暴飲暴食。

[廣告]請繼續往

原文網址: 多喝水、戒甜食,少吃高普林類食物,3要點防痛風 | ETtoday健康雲 | ETtoday新聞雲 https://health.ettoday.net/news/1057939#ixzz8VZiUDJaF
Follow us: @ETtodaytw on Twitter | ETtoday on Facebook
唔好學埋隻假肥屍d弱智食字爛gag啦,你自己打出黎果陣唔尷尬架咩
手指都會
睇醫生驗發炎指數咪知
中晒
想問有冇人會腳背痛埋
有,直頭成個腳背腫晒行到行唔撚到
thanks c兄 我而家食得清 冇痛 但個D石一粒粒唔散(係腳指 腳踝) 係咪搵醫生好d?
我都係,腳趾公側面突咗舊骨出嚟咁,冇得救架啦除非做手術割咗去
我之前食海鮮手指會痛幾下
去左跑步日日食都唔痛
其齊唔一定對稱,要去搵醫生驗
血液循環快,個肝過濾得快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞