其實點解黑人好似對歧視特別敏感?

35 回覆
30 Like 6 Dislike
錯撚曬
係因為歧視對佢地有利

笑我黑人?即日send上公海呢班笑人既撚樣立即社死
研究話黑人個腦細d就俾人屌
話亞洲人條撚細d就that’s fact hahaha so funny

如果歧視黑人冇代價
邊個得閒追住你講一兩句死黑鬼

你係英國俾人屌兩句Ching Chong都唔會理呢啲傻仔啦
但如果你知道搞大佢可以賠幾皮野,你check CCTV,po ig扮慘都會搵呢條撚樣出嚟
佢哋仲未乜事?有冇懶人包
你去到外國生活
都會對有無歧視特別敏感
讀書知咁多被人奴役既仇恨歷史
好難唔敏感
宋朝大文學家蘇東坡,和金山寺的佛印了元禪師是方外之交,兩人經常在一起談經論道,打坐參禪。

有一天,蘇東坡和佛印禪師兩個人一起打坐,一炷香坐下來,蘇東坡覺得身心通暢,於是問佛印禪師說:「禪師,你看我坐在這裡的樣子像什麼?」

佛印禪師回答:「好莊嚴,像一尊佛。」

蘇東坡聽了非常高興。

過了一會兒,佛印禪師也問蘇東坡說:「學士,你看我坐在這裡像什麼?」

蘇東坡存心戲弄,馬上就說:「像一堆牛糞!」

沒想到佛印禪師聽了也很高興。

蘇東坡大樂,逢人就提這件事,還取笑佛印禪師的憨愚。

消息傳到他妹妹蘇小妹的耳中,妹妹就問:「哥哥!你究竟是怎麼贏了禪師的?」蘇東坡眉飛色舞,得意洋洋地說了一遍。蘇小妹聰明伶俐,他聽了蘇東坡的話之後,嘆了一口氣,說:「哥哥呀!你已經輸了。」蘇東坡不解。

蘇小妹正色說:「哥哥,你要知道,禪師的心中是佛,所以他看你就像尊佛;你心中是牛糞,所以你看禪師才會像牛糞。」

蘇東坡一聽,啞然不知所對,這才知道論禪他實在是不及佛印禪師。
黑人自尊係高過黃種人
佢地唔會認自己蠢,唔會踩自己種族
但係黃種人比較自卑,會認曬自己所有缺點
睇下連登就知
中國人都係
最搞笑係佢地成日都笑東亞人讀書同守法就係學白人
佢地唔撚知我地其實都好撚有文明,遠古時代已經有教育同法律系統
鄰國人民都是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞