任何人都要好好保護自己

13 回覆
16 Like 9 Dislike
最近我諗起兩件過咗好耐嘅事,喺度想分享吓,知道唔係個個都會主動講自己嘢但有時係需要講出嚟同埋錯不在你,可能未必有人理解但令多啲人分享返自己嘢都好

1.
小五學校旅行,有兩個女仔拎住開咗嘅蝦條過嚟話佢哋唔食,嗰陣細個乜都唔識又為食,突然有人請嘢食梗係食

隔咗段時間嗰兩個女仔嚟問我攞錢話:食嘢唔使錢呀?俾錢!

我當刻駁唔到,我確實食咗人嘅嘢又唔想賴皮咁樣衰,都決左俾返錢。我嗰陣銀包得返$20定唔知$40,俾晒佢哋

喺等緊旅遊巴返學校嘅時候,其中一個女仔唔知係良心發現定俾人話,話俾返錢我,我因為面子問題而話唔要

而家諗返就覺得當時唔應該亂食人哋俾嘅嘢,就算食完都可以鬥臉皮厚,同埋最後回水應該即時攞返。當買個教訓

2.
呢件事係我中一嗰年發生,嗰陣唔明發生咩事

嗰陣我去學校附近一間麥記去廁所,個男廁有2個尿兜,我入去嘅時候有個中年男人去完離開。我去到開始小便嘅時候個中年男人用個水樽裝我嘅尿,話老婆大肚要用,我當時淨覺得可能童子尿有醫學作用啩

返到屋企同呀爸講佢淨係話唔好俾,而家諗返覺得其實佢都唔知點處理。係近年見到好多me too嘢同埋有唔少男士出嚟分享先發覺當初應該我俾人‘性騷擾’?

呢件事除咗呀爸之外冇同其他人講過,加上早段時間好多人分享返自己嘅故事,我就決定同媽咪講睇佢咩反應。媽咪聽完話唔知俾咩反應,之後又話點解唔入廁格

講之前都覺得會失望而最後都不出所料,我都嘗試喺佢角度諗返件事,佢身為女性未必明男廁生態。男性亦喺社會上一直被塑造為剛強嘅形象,所以都明點解咁少男性會分享自己嘅嘢,分享完冇安慰仲俾人笑

我開呢個po除咗想令多啲人分享自身嘅嘢之外,都想大家唔好譴責受害者,佢哋都唔想同唔識反應。聆聽者唔識安慰人就唔好講咁多嘢,陪喺佢身邊同鼓勵佢就得
小學有個女仔請我食菠蘿冰,咁我好鍾意食當然應承,之後同你個case 一樣佢問返我攞錢,話冇話請我食。咁小學雞怯,驚佢同老師講,就比錢佢。嗰陣小學冇咩零用錢,仲要第一次問阿媽攞錢,勁委屈自此之後,逢親有人請我食嘢我都會拒絕
真係會有陰影,咁細個真係唔識處理,講又驚俾人鬧同笑
講起旅行,小學有個插班四眼仔,開頭完全融入唔到我哋班,唧都唔笑,長期自己ban埋一便
我主動撩佢埋堆,慢慢佢變到好痴我,仲記得佢轉嚟冇耐學校就去旅行,旅行嗰日佢全程跟實我,痴身程度(物理)有如電車痴漢
假以時日佢慢慢open up,個人開朗咗,又透過我識到其他朋友
然後同我哋班其他人熟絡咗之後就唔再同我玩
呢啲又係好惡頂
當體驗吓用完即棄嘅感覺
係既 細個突然發生啲咁既事係會唔識反應 唯有當經一事蔡一智啦 不過覺得果啲人都係欺善怕惡 對住果啲人真係想對佢好啲都唔得
呢個真係好狗
個男人拎你啲尿有機會係想過毒檢
呢啲女正一陰毒臭雞嚟
咁細個就識得敲竹槓掠水
個陣明明糖黐豆咁,唔知點解180度轉變
又有啲老一輩真係當童子尿係補藥
細個親眼見過長輩即場叫小朋友痾俾佢飲
回返樓主
細個真係唔識唔出奇
應該係同想生小朋友或者生左嘅老豆老母講要好好教育下一代
就算出咗事都唔好blame the victim
唔好製造更多童年陰影
咁呢個世界總係有呢啲假仁假義嘅人
老土啲講句真係要帶眼識人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞