[A/I] P5X 女神異聞錄:夜幕魅影 - 4月18號正式登錄

393 回覆
4 Like 27 Dislike

艾玩天地代理並由完美世界遊戲旗下黑羽工作室所研發的《女神異聞錄:夜幕魅影》(後簡稱P5X),為SEGA 正版授權的《女神異聞錄5》IP首款手遊。P5X自iOS、Google Play雙平台開放預約以來,受到玩家們熱烈好評,目前預約已突破 60 萬人,官方宣布將發送未來之命運X5、魂石X10000等豐富達標獎勵!

官網:https://www.p5x.com.tw/

巴哈新聞link:
https://gnn.gamer.com.tw/detail.php?sn=265456

常用攻略資訊 (仲未有)
放住巴哈Link先
https://acg.gamer.com.tw/acgDetail.php?s=116918

今次都仲係keep住日文配音,最重要係多咗好多新角色
玩法都係回合制,畫風都仲keep到
睇嚟似新舊玩家都會吸引到

4月18號正式登錄
留名
日文配音定係國語配音?
如果係日文會加分
4.18應該係公測
p5主題係幾吸引 但個代理得唔得㗎
完美世界出既,都已經知炒車保證

佢上一隻出隻幻塔都已經炒晒車
可摸耳井多D
之前封測玩過。

有日文配音,講真睇得岀佢幾想盡量還原。音樂都跟得好足,冇coop,日常支線任同主線可以冇腦飛劇情衝,因為會有「!」指示,就算你唔靠佢指示,d解謎都係偏向easy,去道門按個開關就得咁。

基本上單機game,用石抽角&專武,再突破,最多同時4戰鬥角+1輔助角,joker係限定pool。
戰鬥上冇難度,除咗愛,抽角意義唔大,4*囡囡都夠勁夠靚,唔用5*都分別不大,基本每隻角都會有自己大技,類似show time。戰鬥都係咁,打weak屬性,同原作差唔多。

傳統嘅日子推進系統,只有象徵式「咋天,今日,明天」,基本上冇意義,叫做個畫面過下場。

主線去到咁上下,會限你升玩家level先可以推進,例如要你去5樓,咁3樓升4樓樓梯就會有陰影做守衛,「對方看似很危險,等提升一下能力再過來吧」,然後要你玩家level 30lv先可以通過咁。

然後最後講一樣我好憎嘅系統,就係「爬塔」。隻game係話「坐火車」啦,你當係係印象空間,坐火車一層一層過咁。
打20層,每層打一場,贏咗就拎一張卡升team能力(攻擊+10%,hp +20%,hp回報50%),或者拎「御守」。
呢d好閪嘅玩法,勁浪費時勁肝,好快會好悶,為咗日任報酬日日刷,慘過返工

總結:
拎住個ip,盡量係系統音樂配音畫面上都令玩家有情懷feel,玩法就base on原作嘅系統盡量塞哂落去,但再加堆玩到悶嘅手遊嘅例牌系統。

可以預計未來會搞d屬性塔/任務,引人課金抽角。
你知啦,p5 d角色,每人唔同屬
日文配音啦,巴哈好多人都講到明想日文配
正常一間廠,點都會聽下人意見
又要專武呃錢
要爬塔咁hea
P5都改左唔洗爬塔係每個boss獨立迷宮
呢啲反而跟返P3
幾時先到418 有排等
基本上封測時,用乜角用乜武都輕鬆過,其實從來冇岀現過戰力唔夠打問題。pvp可能先有用囉

唔係p3果種爬塔,呢家隻game主線都係好似p5咁行謎宮。但你要某d升級強化素材,就要玩佢果個每日限玩一次嘅「搭火車」

搭火車玩法:
第一個站———打怪,贏左就升能力。之後下一站
第二個站——揀a/b路線,A路線打怪,B路線拎道具

如此類推,唔洗行迷宮,但打哂咁多層,我諗30分鐘左右。
當你每日都要用30分鐘,為咗解一個日任,仲要冇得auto,就會好厭
之前去台灣旅行咁啱去咗佢個動漫節
見到有booth講佢
使唔使日本apps store?

利: ios撚
亞諾希克都仲係紅頭髮
之前有傳過話會轉色
唔使4.18係港澳台出 未有消息話有日服
淨係睇人啲封測都ok, 可玩一波
聽到已經好唔想玩
係咪我已經脫節
而家手機game都會有呢啲派飲品活動
嚟緊係4月4
前幾日特登去咗
今日見到架車泊咗係尖咀休息
講真 如果好似p3r送張卡都好啲
Lm
唔知隻game捱到幾耐
依d通常唔預長玩架啦都係炒短線
你講送實體卡?
定係game入面嘅virtual卡先?
真係好睇自己點玩game
仲有好多人都仲玩緊P&D
咩game都有hardcore fans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞