港府稱周圍有三色桶 無意再押垃圾徵費

104 回覆
13 Like 187 Dislike

垃圾徵費押後於8月起才在全港實施,有傳多個政黨游說港府放棄計劃。多個議員今日(25日)在立法會環境事務委員會上追問,回收配套短期仍不足,會否再延期。環境及生態局則指會先看下周一(4月1日)開始的「先行先試」成果再作部署,重申當局決心推行徵費以鼓勵減廢回收。

多名議員會上質疑回收配套仍不足,例如「綠在區區」及廚餘回收網絡不廣泛,即使強行落實,亦會限制徵費的減廢效果。議員盧偉國更指可等待明年垃圾焚化爐「I.PARK1」落成啟用後才實施徵費。

環境及生態局局長謝展寰表示,現階段未有考慮再延期,會先視乎「先行先試」的反應及效果,再務實地作部署。他重申,現時全港逾2,700個屋苑已設回收桶,幾乎覆蓋所有屋邨,為市民參與回收的主要配套,綠在區區則可服務「三無大廈」等單幢樓宇住戶,並提供積分回贈吸引他們參與回收。

廚餘方面,謝指出,全港213個公共屋邨將在8月完成安裝廚餘回收桶,正資助私人屋苑安裝,署方亦會在食環署垃圾收集站設置廚餘回收桶,甚至安裝大型廚餘再生盒,增加廚餘處理能力。

對於免費派指定袋3個月的建議,謝展寰未有一如過往直接拒絕,僅指會持開放態度,視乎「先行先試」後的情況再作考慮。

回收配套仍被批不足 港府稱周圍有三色桶 無意再押垃圾徵費 | on.cc東網 | 港澳
阻礙政府施政,查查佢好喎
環保署 就等同 地盤環保部一樣

咁撚柒廢
陷家剷綠在區區位置垃圾到
你不如計下由西營盤拉到落灣仔,中間係一個日日開嘅站都冇...你老母叫人做回收, 點撚回
政府部門先試有屁用咩,個袋又唔洗自己錢買
如果收費袋我係任用唔洗錢,話之你收幾多啦
三色筒當垃圾筒
差餉本來已包咗垃圾徵費。
佢有派人去山卡啦地區收
不過得中午
車滿即走
我最支持政府搞垃圾徵費
變相加稅

夠擾民實支持
依家啲官真係好做

個政策甩甩漏漏
得過且過咁又一日

月尾又袋幾廿萬
唔係跪呀?
做好科技罪騙案破案仲好啦

政府比晒暗示都唔識
同埋呢類3色筒太細 由其裝金屬部分,大少少例如奶粉罐/丹麥曲奇罐/嘉頓罐已經裝唔落同好快滿
就算佢日日都開,如果個個都拎啲回收品去,佢肯定食唔曬
不如直接宣布加稅 / 加差响
唔好浪費啲行政成本, 政府收嘅錢更多
時光倒流100年

香港警察於香港開埠初期稱為「香港差役」,差餉的字面含意為「差人的糧餉」。差餉的收入在早期主要用以維持香港差役運作,以及其他公共服務,包括食水、街燈及清潔等開支;後來改為供市政局及區域市政局用作垃圾處理的開支[4],直到兩局被解散為止,差餉卻保留作為政府收入[5],其後引發香港垃圾徵費爭議[6][7]。
每條邨幾個三色垃圾桶就想食晒咁多人口嘅垃回收量
綠在觀塘喺九龍灣嘅邊邊
綠在元朗喺天水圍嘅一處荒地

屌你,咁樣叫做周圍都有?
你係咪都免稅梗係咁講啦
咁係市民嘅問題,市民應該自行壓縮好再放入去
你放係頂咪得囉
政府比晒暗示叫你將個責任轉去回收商同清潔姐姐到呀嘛
政府帶頭仆街關你咩事呢
大佬無錢收架,駛唔駛開喺銅鑼灣尖沙咀中環舖王位添呀?
啱㗎啦,經濟咁差繼續搞 反正而家啲食肆咁得閒分吓垃圾就啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞