跑馬地馬場對面d地舖十室九空⋯

155 回覆
355 Like 11 Dislike
睇下ebay,timu,shein銷量,根本全世界都係咁。
你條撚樣自己睇錯市成手爛股,輸錢就搵人怪

柒頭
係高尚地區整間自取點有無得諗
講到底做得商鋪業主 多數都係大把錢
除非真係手緊唔夠流動性 又或者對後市睇得好差
否則大把實力企硬
? 認錯人?
果班曱甴藍店都係抵死
時代改變,好多行業會被淘汰,好正常
唔通少咗人寄信你去屌鳩人發明email
香港個口價夠人地飛一轉歐洲買完再freight 返香港
全世界係地鋪租務估價 會完全受壓
業主會因為租戶生意問題
要降低租金 去維持大家都有錢賺的局面

而且外國好多開設click & collect
落鋪睇貨又得 上網match price落單
keep返d客係佢度買咁
係就係無以前賺得咁多 但都叫work

香港... 算吧啦 等收皮
樓價佔重太高 估價過高
租金有減價壓力 但同時有貸款估價問題
個spread太大 唔冧一獲金 根本點扯都扯唔埋
商舖雖然係私人物業,但性質同住宅唔同,商舖係佔用緊公眾購物空間。如果長期唔出租開業,不但剝削市民購物嘅選擇空間,亦對周圍商舖造成死城效應,更會影響市容。而且,商舖只要租夠平,係唔會租唔出。如果商舖業主咁有米,寧願長期空置,都唔肯減租,咁交空置稅都好合情合理。
你睇返你啲SQQQ先啦
點會有人做淡納指
真係
除咗電器根本大把人淘,敢淘唔敢講
有乜所謂,繼續加租幾十倍
咩牌子
購買力下降係事實
以前啲名牌袋係歐洲買
拎返香港賣係炒得起
而家好多蟹哂
唔好整死唔整死
生意就係咁
一雞死實有一雞嗚
你捉得準仲可以連過兩關
成個廢老咁死守一瓣
輸咗就賴新興市場同由治及興
不如過大海輸完碌地沙
真係搞空置稅再講啦
反手post 竟然有人認真
蝕錢嗰陣就話自己玩膠
但又唔見你試過贏錢響度認屎認屁
我理解呢類型傢俬代理其實有幾個功能:
1. 坐貨,比客人有現貨買
2. 提供運輸,維修等服務
3. 提供諮詢服務協助客人挑選產品
4. 向製造商提供有關本地市場的觀察及客人的意見,令製造商可以就本地市場作出不同調整

買得十萬一個櫃 兩萬一張凳,好多都要揀色揀料,所以1既意義唔大
啲sales普遍9up,對品牌歷史,產品spec,設計師背景都無特別理解,做唔到3
4我感覺唔到有

好多高端舖頭,什麼時裝select shop,錶舖,都有以上問題

除非有啲跳樓價嘢
揀款上網買算
真 以前資訊唔流通 比啲舖頭揾笨柒
以前落鴨記買機殻/機套賣成6,70蚊個
後黎淘寶睇原來幾蚊人仔搞得掂
開空置稅咪富貴囉
所以咪有中央官員講話香港要有零的思維
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞