係香港做左8年野,有四單野令我感受好深

601 回覆
5871 Like 83 Dislike
香港工作耐左,好多人都會慢慢變得唔正常
我係香港做左8年野,有四單野令我感受好深. 香港人返工真係好以去得好盡

1. 同事返工返到暈左,即刻送去醫院,之後問返係急性盲腸炎痛到暈左。開完刀第二日叫老婆嚟公司拎部電腦同charger 俾佢係醫院覆野

2. 老細個老豆死左,過身佢果日照OT,出殯果日出左去幾粒鐘搞完白事就直接返公司,仲講咁就一了百了,唔洗成日出入醫院,做野唔係好方便覆客覆得慢左
呢個老細好鍾意成日問人買左樓未,未買就要勤力d 做野

3. 有個同事一早攞左annual leave 同老婆去旅行,出發果日跟開單job 有問題個客急call. 老細瘋狂追殺,結果佢即日半夜飛返香港第二朝開會,個假期就咁冇左

4. 3 果個同事因為太緊張份工要錢供樓日日瘋狂OT , 搏升做埋老細d 野,講緊日日OT 到9點,星期六照返公司做野,結果係結左婚年半就離婚,老婆一蚊都唔分佢就咁走左.

呢幾單野係發生係同一間全香港人嘅外資公司

我深深體會到香港生活果種瘋狂嘅壓力令人會開始變得唔正常,甚至係仆街。因為人工唔錯,我都頂撚左3年,有幾次真係收工廿幾歲人係條街喊左

最後可能我個人相對佢地係懶惰同唔正常所以升職上位唔會輪到我,我辭職走果日老細仲要話我懶同垃圾,係香港唔會生活到,可能因為咁,我去左外國,而家過得仲唔錯
參考文革

正常人生點會係
邊一行
工程
埃及啲奴隸都係咁,其他無咩分別
追夢都有錯?
人地努力返工唔係有想做既事咩?
點解堅毅咁追求自己想要嘅嘢都要俾你批鬥?
每個人價值觀都唔同,唔係個個都要同你一樣諗法
其實無咩分別
為左供樓去到好盡嫁
個種無工開既心情會令到人變態
8k 照做 講心不講金
咁講真,選擇得8K都照做咁一定係有佢苦衷,呢個係每個人嘅選擇,佢亦都可以揀唔做㗎,又或者揀高回報嘅工作嚟做。
佢啲例子係好極端好恐怖
不過你講得重啱
有人將工作放係家庭 同 健康之上
其實我地都唔應該批評人(雖然我真係好唔buy工作至上)
坦白講 初入職場 以為人人都value work life balance
結果係身邊個個都比自己勤力 有承擔 同埋識擦鞋去生存
發覺到自己唔做呢啲野 唔調整心態, 真係唔會升到職 一世做窮撚打工仔

做窮撚打工仔 日日計住一個幾毫
定係返工辛苦啲 但係有得住靚樓 渣靚車 食好西 去豪遊
咁我揀後者
8k 做到咁 咁佢智商都有問題啦
如果80k , 120k 咁又唔同講法
香港就係要人做樓奴 等你唔敢反抗

玩地產霸權 李+X都執唔少
不過連登仔中意乜柒都吹奏無計
我之前有個老細係類似2嗰種
最憎係每次5半後喺外面開完會佢都係要返公司
唔係外面直接走
笑撚死 辭職嗰日老細鬧你懶同垃圾 你反正都係去外國
你唔會想屌返佢嘅咩成隻綿羊咁
即場吐口水落去塊面啦吓話
個文化就係個仆街腦細 build up出黎
都要你下面每個賤種都配合先成到事
有冇諗過呢啲人咁樣做爛市係會影響到人?
你去咗外國係咪証明咗辭職嗰日你老細冇講錯?
比著係我就會留係香港証實佢嘅講法係錯
用自己嘅方法証明自己
不過依家都青黃不接,玩爛咗個市了
無聊,人活着唔係證明俾別人睇
我每日遲到早退,老細話我浪費天賦,做到野但一定唔會升我
你以為我好恨?聽完呢句即刻射兩日波
你地唔好覆佢得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞