原來麥明詩老公係真香港人

29 回覆
5 Like 20 Dislike
麥明詩(Louisa)與飛機師盛勁為的世紀婚禮將會舉辦三場,今日舉行第一場婚禮,原來盛勁為是圍村後代,所以特別是圍村大排筵席招呼鄉親父老。在元朗區橫洲髻山北面大井盛屋村外出現了一塊近20米高的巨大祝賀牌,原來一對新人在村口與近百位村民一齊慶祝,場面相當熱鬧!

盛屋村是香港元朗區橫洲髻山北面的一條鄉村,屬屏山鄉事委員會,鄰近元朗工業園。北面為一大片的魚塘。附近的鄉村有大井圍及吳屋村。

廣陵堂前的球場據說就是「牛符」原址
盛氏於明朝成化二年(1466年)由屏山衙前村遷到大井盛屋村現址立村。

唔係上兩三代移民來港,係香港出世就當自己係真香港人既新移民
有丁權有丁屋承繼嘅「公屋仔」

真係勁勵志
這些機會不是你的。是他的
盛氏於明朝成化二年(1466年)由屏山衙前村遷到大井盛屋村現址立村。

根據村中父老相傳衙前村民多達一萬人,族人姓「毛」,為橫洲大族,於明朝中葉有族人官拜兵部尚書,並在村中建成三間大宅,當時有條河由現時的唐人新村流至橫洲,當地農民出入必須經過這三間大屋。尚書的三位兒子(合稱毛家三虎)仗權勢橫行霸道,更強迫路過他家門前出嫁的新娘陪他過一夜後才放行,鄰村懼其勢大敢怒而不敢言。

屏山鄧愈聖(因鄧愈聖無子,有指是其弟鄧喬林)的未過門媳婦就因此羞愧而自盡。鄧愈聖狀告衙門,但衙門也不敢受理。鄧愈聖於是到北京告御狀,但不得要領。鄧愈聖求助好友鄧瓏後,將狀詞中的「衙前三府近橫洲」的「橫洲」改為諧音字「皇州」。皇帝看後勃然大怒,下令派兵滅村,尚書通風報訊,村民於是躲到丹桂河附近的山洞,但不幸於官兵經過洞口時有小兒哭泣而敗露藏身地點,結果眾藏匿村民盡被屠殺,鮮血將河水染成紅色,後人稱其地為洪(紅)水橋。但有一名懷孕村婦逃過大難,並在大井一個叫「牛符」的地方誕下一男一女,並改姓盛,有「剩」的意思,村婦後來被尊為盛屋村的開村祖,是為「牛欄伯祖」[1]。

原來同元朗姓鄧有恩怨
有幾多人會信mmc會嫁公屋仔
飛行白衣人
娶10A後做劉業強接班人一統天下
點解狀詞中「衙前三府近橫洲」的「橫洲」改為諧音字「皇州」就搞到皇帝看後勃然大怒,下令派兵滅村
滅左鄧定毛
清朝人
雖然毛尚書唔係幾岩,但係咁樣比人寫幾隻字,就抄家滅村都幾慘
果幾隻字只係令啲人要上報朝廷,無得隱瞞。

死因一定唔係呢幾隻字,你估9up就信哂咩
原居民不代表真香港人
開埠後以文明開化進步思想為基礎嘅Hongkonger先係真香港人
沉迷五千年野蠻封建守舊極權大一統嘅係Xianggangese就唔係真香港人
大把原居民祖先成世未踏足過紅香爐島
就算鄧族係南區有地,最多咪隔幾個多有個司理去收下租
傻閪 我話我自己係外星人都得啦 你話你係姐 人咁就甩到你浸賤種除?
喺度認屎認屁 影撚衰曬
定義真香港人界別既權威
制度落後問題,大大話殺就殺,明明殺左毛家2虎就完事,其餘毛家人至多抄家 ,但不應滅家乃至滅族滅村。
可悲500後,都係咁嘅德性,毫無長進。
如果要計正1841,1842年咁上下時間嘅港島,先得大約7500人。
但香港由始至終,都係一個移民發展出黎嘅城市,計所謂原居民,意義不大。
盛屋村721出咗幾多人呀
https://lihkg.com/thread/1543111/page/1
真香港人身份定義

我地日常講原居民個「原」字,只係相對「原」於英國政權,而且只限新界地區,根本唔係指「原」於香港人身份形成
難怪以為細細過經過洪水橋硬係覺得陰陰濕濕好撚邪

以前以為有過大洪水

原來咁撚恐怖...
有女人經過就要食左人隻豬喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞