我阿婆前幾日過咗身 然後我忍唔到係咁笑

179 回覆
69 Like 1506 Dislike
恭喜佢地離開呢個地獄?
應該係腦部掌管哭的神經元發展不足,只有灰白體,導致想哭時沒有神經元傳送信息,反而觸發旁邊主管笑的神經元而導致笑的表情.....情況同氣溫太低時,人體反而覺得熱類似。

遺憾地....冇得醫......
我都會咁樣
有次由細識到大既親戚過咗身 喺靈堂圍住佢棺材瞻仰遺容轉嗰一下 唔知點解忍唔住笑

我自己係一啲想笑嘅意思都冇 但係就係忍唔住笑
好努力壓低嘴角怕畀親戚啲親人打
如果你阿婆叫鄭月娥
咁我可以理解
否則你都係睇吓醫生
壓力太大嗰陣會出現咁嘅情況
唔知你係唔係
有無錢分
好中二病
好多時人遇到一啲突發消息,
一係「大笑」一係就「喊」
所以你忍唔住笑我唔覺有問題
唔需要幫自己諗啲冷血野黎做借口
睇破地獄要忍笑 好辛苦
之前睇過一套戲
同你同一個case 不過佢係死老婆
佢以為自己唔愛佢老婆

但其實係因為接受唔到現實
到某一個位接受現實之後 喊到仆街
但中間係好壓抑 所以建議你搵防止自殺會傾下偈
https://www.youtube.com/watch?v=_09M4w18TpQ&t=8s
情緒防衛機制 當你個腦認為你handle唔到咁唔開心就會自動幫你擋住
你唔知邊個moment幾時會一次過爆返哂出黎
就咁聽 似係有反社會人格
Cls
有啲人傷心到盡係會笑 唔係開心笑 樓主節哀
邊套電影 好熟
無問題 好正常

青山院友都係咁 成日笑 但唔知自己笑乜
咁呢個係expression嘅問題啫
咁佢本人mental上sense唔sense到sadness?
有理由懷疑樓豬係鑽石山白卡同一類人
當一個人唔識表達自己 無咩同人溝通 唔識表達自己真實情感既時候
當你聽到壞消息果時你潛意識就會幫你擋住 你果下覺得件事好似唔係真咁
件事就慢慢積埋擺係你心入邊一個地方 你什至可能唔會記得
但當愈積愈多既時候 有一日唔知過左幾耐 可能一件好小既事例如出門口唔記得拎銀包 落車跌左部電話咁你會突然崩潰 個天好似跌左落黎咁 因為個水杯係果下滿瀉左
好多人睇新聞會覺得D人點解因為咁小事而自殺 而忽略左好多時都係日積月累既心理壓力既一下mental breakdown
根據劇情 佢咁係極傷心
應該係傷心得濟
一時接受唔到
節哀順變
最好就喺今晚!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞