政府:沒了中國籍,你是甚麼人?放棄中國籍並不能逃避23條域外刑責!

136 回覆
5 Like 187 Dislike
你咪白痴就真
雙重國藉你唔入番原居國境冇人捉到你
高官議員家眷國籍列表
李家超因服務於皇家香港警察而成為英國公民,為調任保安局而於2012年8月放棄英國國籍。而其妻子林麗嬋及兩名兒子亦被指持有英國國籍。[17][18][19]《明報》曾向政務司司長辦公室查詢李家超的這個情況是否違反「愛國者治港」原則,但未獲回應[20]。

阿sir 又set trap?
你都弱智 黨會唔會咁講 係對人唔對事 唔係使乜 從而*4接讀心意圖
有外國籍就可以放棄中國籍,香港永久性居民身分如果繼續住香港不受影響,只不過拎唔到回鄉證,法律寫明既

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html
地球是中国不可分割的一部分
美籍、英、澳、紐、加...乜都值,你無budget 乎
癲撚到
真慘,你俾人制裁你打佢呀,做乜拖我落水。
23條對外國人冇效? 點解? 應該要全世界都尊敬23條先得
戇鳩
垃圾走狗數典忘宗
呢d時候政府講「未必」即係work
點解有咁嘅諗法關你林定國撚事
Section 4b?
真愛國勢力
放棄左中國國籍,即係變左外國勢力,都拉得
BNO 香港人不嬲都係 British
而支那嗰渣、講支那語有好重支那口音嘅XG人同港共藍屍係 “支那人,冇人反對
國藉一向睇護照,有英國護照就係英藉、澳洲護照就澳藉
一日中國人一世都係中國人
點解香港人會唔係中國人呢?
回歸咗就27年啦
香港就係中國一部分
當初搞所謂抗爭運動嗰啲
唔係屋企發現有武器毒品 就係出嚟呃黃絲錢
至少返深圳廣州食嘢人哋好好態度
冇呃過我哋 啲嘢仲好好添

認真英國以前啲法例仲嚴過23條啦
馬來西亞人
上入境處放棄國藉順便放棄埋生命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞