有關詐騙短訊的問題

16 回覆
1 Like 4 Dislike
以前用電話發送同接收都有個號碼,就好似打電話咁。
即係A君:9712 3456 send 訊息去B君,
B君會見到 +852 9712 3456 發來短訊。
就算是銀行的短訊都會見到係6字頭的電話號碼。
但近幾年發覺有些短訊, 發訊人的是一串編號,可能12-14個位的號碼。 有些更是直接顯示: Whatsapp / Samgor / Citysuper / etc.

剛收到一個應該是詐騙短訊,但發訊方是whatsapp, 那是whatsapp被hack了嗎?還是詐騙集團可以修改一些數據,能我電話誤以為是由whatsapp發出嗎?
有了解這方面的大神能解釋當中的原理嗎?
大大
幫你推
發訊人個英文可以任set
google quicker
任set架喎
可以點set? 普通人都可以簡單冒充其他人發訊息?
這些訊息只顯示英文名,無顯示電話號碼,普通人可以做到這樣的設定?
還是要使用電訊商提供的服務,才能用英文名代替電話號碼?
如果要經電訊商,那電訊商應該很容易就查到誰發出詐騙短訊?
SMTP SEND EMAIL都可以任你SET你EMAIL ADDRESS
你果間係whatsappuc
可能係你手機自動設定咗同名的歸類
系統排查虛假帳號等違規行為,您的帳號因長期未驗證已被標記,驗證請前往 https://vvhastapp.top 未完成驗證帳號將被系統封存

岩岩收到呢個,鳩鳩地
收過類似嘅WhatsApp 但唔係SMS
普通人用手機 send 短訊做唔到,人哋唔係用手機 send,搵電腦程式 send 就得啦

等於你去郵局寄信,寄件人身份實際上係任你自己填咁,只不過如果你用手機send嘅話,你手機就會幫你自動填咗落去,所以基本上你用手機 send SMS 係冇辦法扮另一個人
我早排都成日收到 有日我手痕覆佢 ok封啦 冇再搵過我
好好笑, w變vv, 真係漁翁撒網, 博send中的文盲&大意既人
原來係咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞