曬到古銅色 踢拖遊走緬甸南至北

45 回覆
10 Like 5 Dislike
點解d車得白色既?

好眼力喎
我諗其中一個原因係d車係日本二手車, 好多toyota/honda
但真係好多白色/灰色 因為呢d 顏色最common, 實無死?
留名支持,茵萊湖近影漁夫張相

幾年前去過,雖然唔太溝通到但係人極友善,景亦靚,印象中由頭到尾都無俾人呃過

不過小心飲食,中過一次招

可唔可講多少少?
係食貴左 唔衛生 定唔好味?
Thanks

腸胃炎,可能係有餐早餐食既涼菜,亦可能係之前個晚食個辣蟹煲出事

放心個度食野好平,亦大致衛生,記得係蒲甘遺跡,有堆攤檔,三四十港紙就有大餐食,白飯任裝

我認為緬甸既野都算衛生, 雖然睇落去好似好差咁
但至少我去左1x日, 好似痾左都係1次半次. 反而返內地食野, 我試過食完又痾又嘔
有無條女資料
唔同國家既靚女

條女係上網搵咖, 示意圖黎
不過可以話你聽, 我無咩留意到有緬甸靚女
甚至係街上見到緬甸囡囡其實唔多

上面果幾張相係我去齋托鎮(Kyaikto)經過既一個小小既地方, 係呢個地方搭車去另一個地方, 你可以當佢係一個中途站, 無景點

其中一樣我覺得好好既係, 佢地緬甸人仲保留到果份純真同樸素
呢到係一塊空地, 之後唔同既人圍埋一堆堆咁玩, 細D既可以拍下紙仔, 大個少少既就係度踢波, 樂也融融. 只係一塊好簡陋既空地, 物質條件可以講話係差, 但佢地保持到好純真既快樂,, 踢下波, 拍下紙仔, 你追我遂又一日

我聽到既係佢地好開心既笑聲, 佢地好真誠既笑容, 我當時睇到呢個畫面都覺得好開心, 好春青, 呢個地方真係有單純既快樂. 我都想好似佢地咁跑黎跑去

曾幾何時我地細個果陣都係咁, 但係人慢慢大個, 我地又俾物質社會影響左, 追逐物質上既享受, 買名牌, 睇牌子
點解d車得白色既?

好眼力喎
我諗其中一個原因係d車係日本二手車, 好多toyota/honda
但真係好多白色/灰色 因為呢d 顏色最common, 實無死?

白色/淺色車係熱帶地方比較冇咁吸熱。如果你渣既係黑色車,你睇溫度會升幾多度
點解d車得白色既?

好眼力喎

白色/淺色車係熱帶地方比較冇咁吸熱。如果你渣既係黑色車,你睇溫度會升幾多度

有道理
師兄有無叫雞?
唔好扮正人君子喎
樓主好奇一問,你點由仰光去大金石?係唔係得坐超長途大巴呢個方法
師兄有無叫雞?
唔好扮正人君子喎

唔係講笑,真係唔多覺眼有呢d 按雀仔服務

師兄睇黎有返咁上下資歷請教教路
會唔會可以出快d
會唔會可以出快d

好似無咩人睇, 我又懶
會唔會可以出快d

好似無咩人睇, 我又懶

出多d就有人睇
樓主好奇一問,你點由仰光去大金石?係唔係得坐超長途大巴呢個方法

我係搭火車, 之後再轉"車" (其實係貨車改裝而) 去到佢山腳底個小鎮

lm 人在緬甸 參考下行程先
去緊茵萊湖燒銀紙

去緊茵萊湖燒銀紙

茵萊湖真係貴, 印像中entrance fee 都幾唔少, 但我只係留左2日
我仲俾個船夫呃左少少錢

不過, 個湖又真係幾靚幾有特色

去緊茵萊湖燒銀紙

茵萊湖真係貴, 印像中entrance fee 都唔少, 但我只係留左2日
我仲俾個船夫呃左少少錢

不過, 個湖又真係幾靚幾有特色
[港孩mode]
去過緬甸既朋友都知道緬甸人搭既公共汽車環境幾咁惡劣

睇相可能覺得還可以 , 因為只係我地岩岩上車, 仲唔係好多人
但之後越黎越多人, 塞爆左架車, 我坐1人位, 但變左兩個人坐 , 全車所有空閒都塞滿人, 隻腳又俾前面張鄧頂住, 再加上大熱天時成3x-40度 , 係當時真係覺得係地獄
[/港孩mode]

正如我之前提過, 緬甸既車大部份都係引入泡菜/日本既二手 (n手 ?) 車, 呢度既公共汽車都係引入泡菜/日本, 所以係十分殘舊+引擎聲好嘈

http://world.huanqiu.com/exclusive/2017-08/11087046.html
呢岩睇見, FYI, 緬甸之後應該會引入鄰近國家2000架車
先不講政治, 我諗引入2000架新車的確能夠幫助到緬甸人既民生

巴打我都岩岩去完返黎,d人好好,蒲甘好正!
仲有JR搭
拖鞋呢?
爛尾既
今個月去完返黎,已練成輕鬆橫過馬路同赤腳技能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞