點解有啲人瞓咁少個鐘都好有活力?

38 回覆
43 Like 4 Dislike
我瞓12個鐘都係啱啱好 少過八個鐘都想死 唔夠瞓機都唔會打 但有啲人瞓幾個鐘都好有精力 日日有生活又有精力活動 我係咪有咩隱病先會咁 申請到綜援我實日日喺屋企瞓覺
伸脷 廿中
訓覺係講quality唔是quantity
即係我瞓得差
我同你一樣,日日瞓7、8個鐘都仲好攰好攰,唔使返工平均一日瞓11、12個鐘,以前唔會咁

不過我有焦慮症,越嚟越嚴重,唔知關唔關事
訓得小活力高代表窮人
如果你訓得多,又冇錢,代表廢柴
係公司瞓晏覺
我都係瞓足12個鐘個人先醒,醒咗12個鐘又自自然又想瞓覺,點解會咁㗎
Ocd患者here食咗十年血清素+deanxit
我哋有病
人哋瞓得少又有錢
we are 豬
有咩症狀
Deanxit係for咩?一日食幾粒?
醫生都開咗比我一日一粒
懷疑有廣泛焦慮症
Yes. Deanxit就係for焦慮症 ocd都算焦慮症一種 所以有時都會開deanxit食唔出奇 我自己就一日一粒不過我而家自己買嚟食好多年冇覆診至於症狀就太多太複雜 都係強迫症啲嘢
淨係知呢隻藥好多地方都禁左
長期食會有柏金遜風險
好唔想食,但一唔食就周身痛
咁你有咩打算?係咪要食一世
如果前提係冇病既話巴打不妨參考下

設備:床、枕頭唔適合
環境:有聲、冇熄晒燈訓
心態:有壓力或者有野諗令到腦部得唔到真正既休息

我訓之前會沖個熱水涼,拉筋5分鐘左右
唔會諗其他唔等洗既野
一上床個人腦即刻可以熄機一覺訓天光
慢性疲勞
唔係啩咁大鑊 我嗰時開嘅時候醫生同我講冇乜副作用 跟住我自己食咗好耐感覺上keep住食都正常 佢deanxit係個藥種名可能隻隻款又唔同 我畀埋我嗰隻名你 好似叫Danxipress
你如果一唔食就週身痛影響到生活你都要食住先㗎喇 我都唔想食成世 不過冇計呢啲病好多食藥都係十年以上難根治 加埋我個人問題成日食藥吊住條命唔去正視佢所以先拖好耐醫唔好 btw 離曬題希望幫到你
我平時會帶眼罩同耳塞 不過瞓覺成日發夢唔知關唔關瞓得差事
以前我返9-6正常工
夜晚好易失眠
早起真係好厭世

依家轉左份Chur工返Shift
放工補眠都係3個鐘就醒
越訓越短
但又唔覺明顯精神差左

訓得多未必關事
可能反而太耐反映身體差 睡眠差
訓覺成日發惡夢緊係訓得差啦
巴打你係咪成日飲咖啡/食煎炸野?
咖啡雖然提神但係好熱氣
我有一排狂飲咖啡成日發惡夢,起身啲眼屎多到開唔到眼
有食藥瞓咁耐都攰係好正常,我都係要瞓夠8個鐘先醒神啲,但啲fd 瞓4-5個鐘or通頂都一樣精神
你hp唔夠,做運動就可以加返,試試佢
我都係ocd
攬下你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞