有冇人覺得個「索」字讀音好kick

20 回覆
4 Like 31 Dislike
明明知道搜索,探索個「索」字係讀「sak」
但係下意識都係讀返搜「朔」,探「朔」
廣東話係咁 個字難讀
讀讀下就會轉音
方塊字形音分離,寫法同千年前相同,但係讀音可以南轅北轍
搜”剎”
探”剎”
搜”shok” 唔啱?
「sak」係阻塞個「塞」字
「saak」先係探索個「索」字
咁讀「勒索」會好易令人誤會
Google 話粵語有三個讀音喎
垃素 意甲之光
SAAK取小冊紙?
係咪咁讀?
哩個好似不嬲都係讀Saak,
你個情況同我有啲似, 有啲嘢係明知道但唔想讀,
例如明知道快樂係Lok, 音樂係Ngok, 但仍然讀返音Lok,
又明知道島Jyu係錯, 但因為有大嶼山, 成日讀唔到島Zeoi,
仲有翅Bong會自然讀咗做翅Pong, 而哩啲例子唔關語感事,
好似係廣東話死記既嘢, 同仔Zi細一樣無解,
音樂點會讀錯做音落?係都無咗起始個聲母ng錯成 [ok]。島嶼讀成島序係唔會錯口錯到變島漁架喎⋯
其實最常出現嘅懶音係n聲母起首嘅字將n聲母讀成l聲母。
聖德勒撒

性得勒索
呢個字罪大惡極
索字喺「搜索,探索」義(即所謂嘅「求、取」義)讀 saak3 (唔係剎,剎係 saat3)、繩索等義讀 sok3 主要係根據古書(即康熙字典嗰類)。但現代應該冇分到咁清楚。

我細個聽例如政府宣傳片廣告「索取單張」、「索取表格」又或者「搜索」讀 saak3、sok3 都有。但「索引」、「勒索」、「索性」細個真係冇印象聽過有人讀 saak3 音(二千年代 TVB 配音組以正音之名走去搞啲粵語讀音後係另一回事)。甚至字詞典一般都唔會咁寫,https://jyut.net/query?q=%E7%B4%A2 可見一般都接受呢類字讀 sok8,唔會強行劃分。至於勒索,教育局個字詞表,索取 搜索 標讀 saak3,但勒索 都係標讀勒 sok3。呢個音最少可追溯至 1877 年嘅粵英字典。
又,我記得無綫嘅新聞部以前係一律讀做 sok3 嘅,而家係咪仲係咁就唔知。
家陣講緊一字多音唔係懶音喎, 你係咪唔明個問題㗎?
乜嘢點會讀錯? 既然嗰個字有咁既讀音, 咪用最常見既音去發,
班廣東話警察就好似何文匯, 走嚟同你講, 時澗係錯既, 時姦先啱,
用返嶼字做例子, 既然無人讀開大序山, 見到嶼字咪直覺讀漁,
見到島嶼既時候, 無啦啦又話要另一個讀音? 一時三刻會醒唔起,
所以關懶音乜事? nl不分, 鼻音不分, w音脫落等等, 都同話題無關,
Kick你老母
正常
https://youtu.be/tJCyPJZh3wc?t=1m26s

可以聽下我老婆點唱呢隻字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞