有冇人做過ICL矯視

62 回覆
2 Like 3 Dislike
如果 ICL 只有貴係你缺點,就唔會咁少人做
ICL 係會令角膜內皮細胞加速流失
個人認為個risk 仲大過你做smile

自己google 角膜內皮細胞
其實都啱,ICL仲要考慮埋手術時間比較長,風險都會高咗
但好似話ICL夜晚睇嘢會清啲

我仲未決定到做邊個好
反而想知有冇人有鈄視都做到矯視?
洗唔洗先做fix呢個既手術先
係呀
做之前都有check過cell count夠唔夠
同埋之後都要每年check對眼
我有問過個醫生如果真係drop到一個數要拎副lens出黎 之後可唔可以做其他矯視 佢話唔影響 角膜夠厚就得
不過我見有paper話個cell loss係因為做嘅過程嘅acute trauma引致而唔係個lens implant
年半前做
睇字近遠冇唔清
唯一問題係夜晚睇街燈會有散光
香港好似未引入,同埋好似係印度野
但如果有效我都會想等依個
屌,真係印度最靚個間先有,香港都唔知幾時有
應該要等多兩三年
但我覺得pro其實都夠做
有一個叫smart tprk都諗得過,全程機器鐳射,免人手接觸
香港有冇
我都係做完一個月 出去眼睛鋪驗 仲有100度散光
你有冇同醫生講翻
可能係啲藥水未過,我之前都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞