導管疑插進動脈移除後亡 死因庭裁定七旬漢死於自然

23 回覆
7 Like 2 Dislike
71歲退休漢因肝衰竭情況嚴重,留醫明愛醫院進行靜脈導管植入手術期間,導管疑誤插進頸動脈,翌日移除時又疑被輸血過多,老漢術後去世。經過3天的研訊後,死因裁判官周至偉今裁定指,死者入院時已患有嚴重肝衰竭,而導管由靜脈插入動脈為手術已知併發症,沒有證據顯示錯誤植入造成出血等狀況,或輸血過量導致肺水腫致死等,認為院方於此情況只是未能阻止死者死亡,裁定死者死於不受外傷引起的亞大片肝細胞壞死連帶肝衰竭,死於自然。
周官就此案並無給予任何建議,散庭前向家屬表達深切慰問。

死者馮浩基,於2020年5月24日晚上11時37分在明愛醫院深切治療部去世,終年71歲。案件在死因裁判官周至偉席前處理,沒有陪審團陪同審理,死者兒子到庭聽審,有利害關係方為明愛醫院。
而導管由靜脈插入動脈為手術已知併發症
屈機到呢
唔識解剖就咪鳩出聲啦

用埋usg 都出事其實都真係諗唔到可以點避免
咪係 呢啲唔係屬於因為操作範疇嘅咩?點解會比歸去併發症嗰邊
人為操作
你on9架,點會係當已知併發症
咁樣都係死於自然
唔怪得個疫苗咩鳩委員會每次都話唔關疫苗事
用機械代替人手。
其實我唔明點解一直唔搞呢方面既嘢。
死因庭唔係陪審團裁定咩
醫官相衛
係咪就死都仲想撈一筆???
因為現階段機械仲唔穩定過人手
每個人條血管粗幼位置都有分別
淨係要機械去定位都唔係咁容易
莫講話插針

得閒讀多啲書
打開本anatomy 書睇下條血管係邊,附近有啲乜先啦
即係見到條友就死,就可以合法殺死佢?
乖,返去中學學下風險同併發症 兩個名詞先啦
然後裁定唔關你事
沒有陪審團陪同審理,
當唔想要果陣就可以唔要
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2556535/

Carotid artery puncture is the most common complication associated with landmark-guided IJV catheterization.

知你得中學程度啦
病人有簽consent form,張form有寫有呢個可能發生
同意書一定會寫有機會插傷動脈 明白同意先至簽名
上面寫嗰啲 都係咁多年經驗累積知道有機會發生既問題
唔係叫「已知併發症」咁係乜嘢?

手術有乜常見併發症 其實識少少醫學詞彙好容易會搵到
就算當你讀書少唔識英文 中文都識睇啦掛?
https://www.stpaul.org.hk/storage/media/Forms/Radiology/ZDIC_PIS40_P%20醫療程序須知%20-%20週邊置入中央靜脈導管%20.pdf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞