(又跪)因航兩空姐涉種族歧視辱華客被解僱

199 回覆
20 Like 823 Dislike

因管理不善而在全球最佳航空公司排名榜中節節下跌的英國航空公司(British Airways)兩名空姐因拍攝帶種族歧視含義的影片,而惹起各界怒火。該片段被放上TikTok網站後廣傳,片中可見空姐模仿中國口音,還帶斜眼擺出手勢。據她們的同事指,那顯然是嘲笑她們曾在機上遇上的一個不太懂英語的中國家庭。影片大量轉發後,兩人都遭解僱。英航發言人稱,「所有形式的種族主義都是完全不可接受」。

英媒報道,這兩名空姐分別是沃頓(Holly Walton)和布雷(Lauren Bray)。影片可見到穿著藍色連身裙的沃頓,故意模仿中國口音說「給我酒」(Give me wine),當一瓶加勒比海安地卡島當地啤酒出現桌上時,沃頓還帶着斜眼比出手勢。

呢單真係好令人心寒

成件事好簡單,就係兩位空姐喺背後拍片笑大陸佬英文差,畀人放網就比人炒左

只係喺背後笑吓人,連當面笑啲大陸人都無,咁就變歧視?仲動用到成個國家機器去公審?因航管理層仲民族主義上身,如獲至寶咁要解僱佢地

只不過係喺大陸人背後開咗個玩笑,就畀蟄伏喺社交媒體裡面嘅紅衛兵舉報篤灰,再提升到國家層面,要整個英國都關注呢件事

由頭到尾,所有嘅懲罰、社會指責、以至政治跟進,同呢件事嘅本質都係完全唔成正比

好恐怖
有咩咁心寒?
唔係話要幫中國人
但斜眼手勢不嬲係歧視架wo,而且係對成個東亞群對既歧視
亦根本唔應該笑人英文
依d真係抵炒
佢地衰戇鳩咁無計
佢地笑大陸人英文差咋wo
玩得抖音就會變成咁
想聽佢扮中國口音Give me wine
香港啲傻仔右癌其實無咩資格做racist
因為佢哋racist人嘅同時都有一班人racist緊佢哋
有時啲嘢唔係你搶口就做到
下把位就有得你做
以後大陸佬出國唔坐鬼佬航空公司
應該要拉啦
你估到到好似香港咁有言論自由咩
國泰空姐笑大陸人英文差果時有連登主流支持
拉埋眼就係笑埋支那人既樣啦
香港果班極右真係笑話黎
對住大陸人就歧視話佢地新移民搶香港人飯碗
到佢地自己去到歐美比當地右翼歧視果時,就搬左翼思想出嚟講種族平等,又要求人地放寬移民門檻比佢地做新移民搶當地人飯碗
咁都係佢地收工後私人喺自己嘅社交媒體發表啫
歧視中國人又用中國人嘅tiktok
會玩Tiktok既人智商係咁上下
被放上TikTok網站後廣傳

巴打有咩誤會,本身兩個空姐條片係放喺instagram
因為腦殘
你估英國人好鍾意你咩。唔好咁天真啦!
真,成日一有華人被歧視新聞就話抵死,講到自己榮譽白人咁

點知去到外國人地都係當佢地ching chong
不過應該好多都係公屋仔vpn移民
認清楚西方的左膠橫行,進行緊另類文化“小”革命
差又點
香港人英文又好好咩

你咩都入佢係大陸人 所以抵佢地有咁樣對待

其實你都係度歧視緊
正解 樓主呢d傻閪反上腦
扮斜眼根本歧視東方人

抵炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞