劉威煌簽約TVB Music Group 籌備開《中年好聲音2》演唱會

97 回覆
2 Like 46 Dislike
《中年好聲音2》選手劉威煌8強止步,今晚(20日)現身新城電台接受訪問,分享比賽時的心路歷程,亦透露已簽約自由度較大的TVB Music Group,接下來亦會與一眾《中年好聲音2》的參賽者開演唱會。

劉威煌自言參與比賽名次和輸贏從來不是放在第一位,反而較着重於比賽過程中的得着:「最緊要喺有冇嘢改善,或者更加認識到自己(有觀眾戥你落選唔開心?)好多謝佢哋,希望佢哋唔好睇到得失咁重,因為呢個只喺一個過程,唔喺終點。」他又指今次參賽的感覺與第一次參賽時的心情是截然不同,因為上一次參加比賽是以純素人的身份出賽,觀眾亦不認識自己,故毫無負擔,但現在卻要承受一些壓力:「佢哋可能會覺得我點解會繼續參加比賽,不過呢個喺對於我哋嚟講好緊要嘅機會,而我亦都喺呢個比賽嘗試到唔同嘅曲風,同唔同人合作,獲益良多。」又謂今次重回無綫參賽,見到很多熟悉的面孔,想藉此機會向以前曾共事過的、曾幫過自己的工作人員道謝。

他亦斬釘截鐵地表示不會再參加新一季的《中年好聲音》:「如果再參加嘅話,就要再定一個更高嘅目標,但我其實都唔喺將名次放第一位,而且我今次已經好享受成個參賽過程,坦白講,亦都好辛苦,所以要我再感受多次,除非有好大衝擊。」又謂剛推出了新歌《普通人》由澤日生作曲、林夕填詞,形容是「夢幻組合」:「呢隻歌之前,根本冇可能會接觸到林夕,我亦都冇同佢溝通過,但佢為咗呢首歌居然去了解我,我第一次睇到兩詞喺喊咗出嚟。」
問到看好那位選手?劉威煌說:「自己私心就比較鍾意譚輝智,因為佢從來冇喺公眾平台出現過,但佢一唱歌嘅時候我就好有驚喜,聽得出佢好有功底,另外我兄弟顏米羔冇得唔撐,同埋黃劍文,佢有好明顯嘅蛻變,仲有古淖文,連老師陳慧嫻都話佢喺巨星,邊有得鬥。」
十幾年前簽左一次, 而家又簽多次
佢唔係不嬲tvb
十年前棄用左
老實講 佢唱歌根本唔掂
佢最掂嗰範係唱歌。佢想做藝人only
正當眼內全個世界丟低我在遠走
林夕填詞
其實班廢老唱歌有咩人睇? 套野冇noise 冇人理但又不停推班老野出嚟做燒錢
Turbo
啱啱去聽佢首普通人,覺得好啱張繼聰唱
冇NOISE唔會愈黎愈多SPONSOR
唔好活喺自己世界啦
你自己睇下佢個節目sponsor幾多
cctoy
考慮埋出生率低,廢老市場分分鐘勁過後生仔
個節目塘水滾塘魚
睇黎睇去都係嗰班人內循環緊
TVB: 有免費勞工 點解唔用
看著奶頭在轉
俾班相同年齡層嘅人睇呀嘛,又唔係俾啲後生睇嘅
簽過比阿Bob
又開過珍煮丹
教唱歌

都沒起色
第二屆個個參加者全部都出左道好耐
劉松仁
同埋清玉之前佢都有份
去左揸的士
已簽約自由度較大的TVB Music Group

畀用廣東話

btw,

凈糸記得佢當年有單燈牌P圖事件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞