『歸家post』BNO VISA 申請資訊 (42) 睇名––VISA限制變更

766 回覆
10 Like 4 Dislike
各位巴打
我批左Visa準備出發了,
有啲關於清稅的問題想請教各位
(因為唔見有相關post,所以搭單喺度問

我6月尾會出發
因為我份工有1個月年假未清,
假如我會返工到出發前一日,離職日係7月尾
即係到左英國仲會出多1個月香港糧 。
我清稅時如果填預計離港係8月,(稅局好似唔會check機票,只係大約申報邊日離港)
咁香港計稅就會計埋7月份糧,
咁我去度英國係咪唔使報呢一個月收入呢?
因為唔會雙重課稅 。

情況有啲複雜,感謝解答
收到 所巴。我諗accommodation 就一定係填我黎緊租果度架啦。

£2,000 as a single adult
£3,100 as a couple with a child
£4,600 as a couple with 3 children
£9,200 as a couple with 2 parents and 2 adult children

呢度係講緊total 6個月 定 1個月既數?佢無寫得好清楚
應該無啦
收到巴打 見招拆招
希巴 唔記得問

我如果黎緊visa批左,係咪都可以番香港執一執野,無話唔可以出境?

入境既時候用返visa就得?
係呀所巴 聽日落去

未收到呀,今日先話print好拎去寄,不過我都諗住upload 番果頁application status 話新bno已經批左囉 當比佢地做reference

巴打真係細心 我都係咁諗
唔withdraw 啦, 應該無咁worse掛…我貼返個pex no.比佢地做reference 算啦
但聽日打完手指紋 唔知仲可唔可以upload文件?

雖然寫upload anytime. 但唔知會唔會整亂左佢個review, 同埋都未知本bno幾時到
你清左稅拎返張野俾公司佢先會出糧俾你
出糧日期正常係last day (唔係last working day) 7日內
上載晒啦,不過佢係一路比你上載,無話幾時唔再比上載

我意思係打完指模,唔知個system 會唔會關左個upload function
Btw所巴,問定我老婆同小朋友先

聽你建議 我會叫佢地咁做

1. 老婆renew左bno先
2. 老婆renew 特區,因為你話網上做bno visa方便d
3. 兩本 passport 到手,就申請 visa
4. 兩位小朋友做老婆dependant (如果網上攪,係咪有小朋友,都唔洗去北角?)
唔該巴打。
佢果本2018 ,即係應該scan唔到啦…

咁既話 等本新bno黎到(今日岩岩寄supporting),再去北角整算…

依家時間充裕左,佢地7月先過黎,希望順利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞