[神獸捕捉]急!捉左隻白鴿!有圖

151 回覆
13 Like 77 Dislike

老豆執返黎養
飛唔到 斷左翼 但肯大量食野
就決定養到佢終老
樓主可以去雀仔街買糧
佢肯食既話 應該都無咩事
禽流感
其實汁黎做咩 條街甘多乞兒就死你吾去理理d 白鴿 係米現實生活冇人關注要刪存在感??

你老母生著你真係陰公..
樓主係到扮大愛 好多巴打好心提佢小心有病 都俾佢屌

老豆執返黎養
就決定養到佢終老
樓主可以去雀仔街買糧

好!! 返到去再回報
樓主諗住養佢成世定養到識飛就放走
白鴿好多野都岩食
米,粟米,麵包都可以比佢食
水...我未比過雀飲葡萄糖水, 平時都係比清水多
暫養長養都好, 雀街可以買到所有岩用既野

養的話
首先要預左日日比人轟炸你禽流感3隻字
要帶佢睇醫生
跟浪浪一樣執返屋企養就要帶佢地杜蟲杜蝨
留意鴿蠅同鴿痘
前者街雀多數都有, 有藥噴, 雀街有賣
後者, 好似人類既出水痘咁, 容易傳染比其他雀, 如果屋企有養其他雀就要即刻睇醫生同隔離, 體格唔夠強壯既雀過唔到呢關就....

停一停, 諗一諗, GOOGLE下先啦~
樓主並不孤單, 好多人都有執到街雀長養, FB有group講呢d

PS. 朝早會「咕咕咕」果D煩膠叫斑鳩, 全身淺啡色, 有條黑底白圓點頸巾, 感覺好貴氣
去麥當勞買杯粟米粒比佢食,如果體形太細,粒粟米可能太大粒,就要剪開一半,半粒半粒咁比佢食

樓主我啱啱碗例湯入面有舊粟米,使唔使打包拿黎比你?

老豆執返黎養
就決定養到佢終老
樓主可以去雀仔街買糧

養得好靚好精靈呀
樓主諗住養佢成世定養到識飛就放走
白鴿好多野都岩食
米,粟米,麵包都可以比佢食
水...我未比過雀飲葡萄糖水, 平時都係比清水多
暫養長養都好, 雀街可以買到所有岩用既野

養的話
首先要預左日日比人轟炸你禽流感3隻字
要帶佢睇醫生
跟浪浪一樣執返屋企養就要帶佢地杜蟲杜蝨
留意鴿蠅同鴿痘
前者街雀多數都有, 有藥噴, 雀街有賣
後者, 好似人類既出水痘咁, 容易傳染比其他雀, 如果屋企有養其他雀就要即刻睇醫生同隔離, 體格唔夠強壯既雀過唔到呢關就....

停一停, 諗一諗, GOOGLE下先啦~
樓主並不孤單, 好多人都有執到街雀長養, FB有group講呢d

PS. 朝早會「咕咕咕」果D煩膠叫斑鳩, 全身淺啡色, 有條黑底白圓點頸巾, 感覺好貴氣

我係街望住佢地條頸巾有密集恐懼
好心你放生佢啦
鴿 漁農嘉道理都唔會收
一係自己養 一係放番去附近鴿群
其實汁黎做咩 條街甘多乞兒就死你吾去理理d 白鴿 係米現實生活冇人關注要刪存在感??

甘你老母臭閪
吾你老母臭閪
刪你老母臭閪
死返支拿啦支拿畜牲大陸仔!
字都未撚識寫重讀小一啦大陸閪!
樓主咁撚申 祝你惹到病死撚左佢
禽流感is coming to town?

老豆執返黎養
就決定養到佢終老
樓主可以去雀仔街買糧

養得好靚好精靈呀

有冇放佢出黎玩

甘你老母臭閪
吾你老母臭閪
刪你老母臭閪
死返支拿啦支拿畜牲大陸仔!
字都未撚識寫重讀小一啦大陸閪!

咁多執貓po唔講, 要揀呢度講咁大條道理呀?
去果度嘈話條街咁多乞衣就死唔理, 偏去理D流浪貓狗呀嘛
膠都廢事俾
如果隻雀有流感 好快死左
鴿唔會似雞咁 郁啲就中招 鴿體內有抗體
仲有鴿唔係宿主
同埋香港既鴿 族群唔大 活動範圍好細
好少會走入米埔 或者飛去大陸 接觸候鳥
基本上感染到機會好低
所以樓主放心
預防禽流感 勿摸活家禽
獸醫唔會肯睇鴿 都係要靠自己養到佢有精神再放生
張相入面佢合埋眼係訓左覺?定隻眼有事
你可以整啲蘋果容同埋係雀仔街買啲雞料比佢食
H7N9
HJ2Q
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞