[Disney+] X-Men '97 (變種特攻‘97)新動畫討論區

364 回覆
20 Like 3 Dislike
暫時我會話係呢幾年marvel 處理得最好嘅project

action刺激爽快,劇情做到xmen種soup opera味同時帶到深度入嚟,情緒處理十分之好。有冇睇過漫畫都可以好好欣賞
好睇
一死死兩個
磁力王勁慘
最好既朋友死 搞左兩次獨立又係大爆炸死人冧樓收場
今季speedrun咁
新版字幕跟返香港譯名
但亞視配音好似用大陸譯名
我反而覺得動畫用呢種速度幾好
showerunner(畀人炒咗嗰個)講第五集,睇得出係有料。好彩佢畀人炒之前已經搞掂咗兩季

https://twitter.com/BeauDemayo/status/1778190058144866726?t=rf65xikD6vQI9Vfq0cQ5uQ&s=19
今季季中已經玩到Genosha Massacre
下季咪分分鐘Krakoa age
大家估緊今季剩低幾集應該都係cable玩time travel救返genosha,krakoa應該就冇可能,劇情唔需要兩個變種人國家

同埋krakoa個idea太過份,一定唔會擺上呢套賣懷舊同經典嘅作品
同呢到本質上應該跟漫畫個flow係follow morlocks個 mutant massacre,genosha我suppose係攞嚟擴大個格局only。而且new xmen都成廿年前,話近其實都唔係好近
講下omega level mutants,呢個term近年有新啲,更嚴謹嘅定義

識睇英文可以直接過wikihttps://x-men.fandom.com/wiki/Omega_Level_Mutants

暫時xmen97動畫confirm咗兩位omega:Storm同Magneto

何謂omega?

簡單嚟講,就係1)能力幾乎無上限;2)能力冇辦法畀其他機器/一般人類超越

第一集會見到Storm喺沙漠霸氣登場,落雷劈到啲沙變玻璃。控制氣流整個龍捲風出嚟隊冧晒班sentinels,可見佢威力十分強大。而佢可以控制天氣嘅威大最大可以去到邊?唔知,無法測定,冇數字冇標準定奪到。佢或者可能可以改變成個地球嘅氣壓系統,我地唔知,未試過,估計唔到。或者今日放佢喺木星,秒速幾百公里嘅風暴佢都可能一秒停低。但係我地唔知。

第五集隻wild sentinel瞄準Magneto:同樣喺控制電磁場方面,佢嘅上限我地唔知。而今日就算畀Tony Stark呢啲聰明人有先進科技都好,佢地做出嚟嘅野都唔會超越到Magneto。

嚟到呢到可能你會話,咦唔係喎既然佢地咁勁,點解會畀人收皮
因為呢到講緊嘅係上限。你deadlift pb 400lbs,代唔代表你bench press 4 set 10 reps都可以舉400lbs?

所以Omega唔代表所向無敵,唔係Omega亦唔等於你係廢柴。能力除咗威力,仲有實用性,泛用性,熟練程度等等。Wolverine就係一個好例子,佢唔係Omega,但係自癒,身體能力加上Adamandium骨骼同爪令佢喺實戰夠晒猛,見一件砌一件

除咗Magneto, Storm之外,漫畫總共列咗14位Omega,Jean亦都係其中一位。順便提埋Omega另一個設定:就算有複數能力,通常亦只有其中一種能力係Omega級。以Jean為例,佢有telepathy同telekinesis兩種能力,但剩係得telepathy係omega level。
Magneto可能未死?
個演出好難令人相信死咗
迪士尼開始唔為影集配粵語啦,之前if第一季有,第二季冇
remember it

唔睇之前啲集數直接睇呢季得唔得?
姑且可以,畫靚分鏡正,劇情夠緊湊,長青主題
建議都睇下啲整理/谷阿莫類野概括好啲
今集見到The Watcher

唔怪得今集成36分鐘,太多事發生
我以為自己睇錯
本身冇望到
Twitter睇人Cap圖再睇先知
有得穿越時空 死都無所謂啦
邊個位見到watcher
放煙花果下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞