[有虎之夫]繼續答大家裝修、油漆問題,盡答(11)

908 回覆
7 Like 2 Dislike
冇傳統咁好
佢翻新過嘅油漆唔剷你預好快甩落來
地面唔平最簡單係做自流平
洗唔洗打走佢?
同埋做得地板唔做埋油漆?
要清拆 油漆諗住自己搞
唔係應該相反,要廚櫃就你想要嘅電器 size 咩 (如果裝到嘅話)
我係睇圖則同打拆完,度一度大概放到咩 size 嘅電器,mark 定哂每款電器至少兩款心水選擇,佢地嘅尺吋同需要開窿嘅呎吋
做好地台鋪好磚後,師傅上黎度呎做廚櫃,嗰時就俾埋電器同埋開窿 size,等佢睇裝唔裝到/格局如何。石面大多數喺廠開窿,廚櫃就一啲啲,所以你想要咩電器要俾定師傅
特別係抽油煙機,久唔久都見有人買咗後話廚櫃唔駛 size 裝唔到
抽油煙機裝唔到通常係咩原因
我都唔太熟,等師傅答你啦,我估
1. 明火 / 電磁爐 要求枱面同抽油煙機高度唔同
2. 煙囪式抽油煙機條煙囪,有高度要求,你求其 website 撳一部黎睇下規格就知
3. 你樓底做唔做假天花、夠唔夠位走條喉之類
4. 你廚房 / 廚櫃闊度夠唔夠裝,例如你廚房 L 形嘅,你個短邊夠唔夠闊裝,定只能揀短嘅 (e.g. 有啲機闊 90cm,包得好啲,有啲 7x cm冇咁闊啱細廚房,大嘅你夠唔夠闊,細嘅又包唔包到你爐頭黎抽)
5. 廚櫃木板開窿尺吋,開得啱唔啱,開唔啱嘅有冇得補救
之類啩
以上都未計煮飯嗰個人對抽油煙機嘅要求同喜好
唔該巴打
除完鏽 鋼筋位要放到手指 油完浸bonding agent要係佢半乾狀況下批上去咁樣效果係最好

富斯樂係hb25/40配nitozinch

永聯結 unicell 25/40就要買埋佢隻膠水 unicell primer

太厚就隔日批 每浸之間油bonding agent

鋼筋要補就買花鐵
請問570實尺,全屋重新裝修大少概幾錢?

我想買哩個單位:

南豐新邨 06座 中層 H室
面積: 570呎(實) 692呎(建)
售價:$620萬 (呎價:$10,877(實) $8,960(建))
房間:3
https://www.midland.com.hk/zh-hk/property/%E6%B8%AF%E5%B3%B6-%E9%B0%82%E9%AD%9A%E6%B6%8C-%E5%8D%97%E8%B1%90%E6%96%B0%E9%82%A806%E5%BA%A7%E4%B8%AD%E5%B1%A4H%E5%AE%A4-M100572780
唔知你做唔做埋廚櫃廁櫃
你預5萬左右
一開始揀定爐同洗衣機
再叫佢開位
冇預位俾條喉走
大細唔啱
高度唔啱
開坑藏喉
想問下宜家新入行幾錢工?
全爆57萬左右
700-800
多謝回覆!57萬是否未計入牆衣櫃,廚櫃等?
呢樣真係唔知喎
計咗
連埋床櫃等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞