移民最大感慨

544 回覆
2667 Like 297 Dislike
本身移咗民幾年,開 IT 公司平時對客meeting 已經用英文,有陣時去到超級市場見到啲華人面口都只可以講英文,因為唔知係大陸人定係東南亞人,咁都冇辦法啦又係英文,廣東話要講留返屋企講

話說返咗一間香港人為主嘅教會都有一段時間,有一日有個香港過嚟嘅小朋友同另一個另一個小朋友講 Are you a nerd? Why are you saying Cantonese? 又有另外一個媽媽,明明就喺香港教書,又要死喺香港人面前講英文,真係唔明廣東話真係咁失禮?

有時離鄉別井有陣時係身不由己 ,但連自己語言都唔尊重,人哋外國嘅人哋點尊重你呢?
你同亞洲人講英文就得
佢哋同你講英文就唔得
香港人 基本上有樣/衣著睇 如果連香港人同大陸人都分唔到 你應該先驗眼...

何況真係認唔到 去到外國先講當地話有咩咁唔尊重? 又係移民反駁隊?
有啲香港人係咁
有次順路開車搭埋個冇車既香港人
聽到我開車播廣東歌,跟住用英文同我講點解要聽廣東話歌咁老土?
佢係冇乜口音嗰種英文好好既香港人,跟住同佢傾傾下先知道原來讀到大學一直都係香港讀。
我一路都以為佢外國大,唔識中文,點知原來廣東話都識,跟住聽佢講好似係幾抗拒同香港人相處,因為要講廣東話。
心諗,你自己廣東話都係母語,點解要睇唔起香港人呢?
btw 件事發生係外國
香港樂壇已死
聽親既都十幾廿年前, 緊係老土
即刻趕鳩佢落車啦
屌佢老味 痴人車 仲咁多聲氣
咁唔想同香港一齊就唔好痴香港人車啦
其實有時係外國
大陸人仲好過香港人
大陸人呢幾年可能係大大戰狼外交下成長
個身份認同強左好多
冇香港人咁自卑
華人種係咁
特別自卑
美國大把墨仔
新黎個d 就連英文都唔識
一樣大街大行 日日講西班牙文
就算二代 係美國土身土長的 都差唔多個個識講西班牙文
好多時見到熟人 都會照講西班牙文
相反 華人 好多去到耐左已經會扮哂野
二代 ABC 直程個個一副唔識中文咁架樣
明明屋企 佢地老豆老母日日講
好鄙視講中文架人
但墨仔二代就個個都識講西班牙文
根本冇人care 墨仔地位仲高過華人
係好多華人自己自撚卑
唔係咁易㗎葉師傅,自問真係分唔到,嗰個師奶都係一撚樣,韓妹我就識分
移民有時係冇選擇,但係真係唔想自己嘅語言連自己人都唔識尊重
Default 講英文, 見你唔識講英文,
先會同你講廣東話,所有Asian 都係咁
因為通用語言係英文
啲有學歷既Hispanic 都係咁玩

係得啲FOB 大陸人,
先中意下下捉住人講普通話
覺得你亞洲人樣,就會識講佢嗰種語言
都on99
衣著?香港過嚟頭兩年真係一眼就望得出,陣香港味真係好嘔心
睇字都知你係留港撚
禮貌黎根本
尋日先有個po有個大陸女仔喊曬問點解D人一眼就認得出佢係大陸人喎
移左民唔係入鄉隨俗
而係不斷諗點係人地 地方插自己支旗
真係好正宗中國人諗法

樓主你都係番香港吧啦
中國以外既地方都唔岩你
明明喺中超啲店員如果你講廣東話佢地都直接講翻廣東話
開車 啲歌都麻麻
移左民唔係入鄉隨俗

曬氣啦,好多人過左n咁多年都係上連登/香港討論區
呢啲係好討厭
等火車 行過黎劈頭就用普通話問我路
呢度係英國 我一定要識你嘅語言㗎咩
如果佢肯問do you speak chinese先我會幫佢
I don’t
cantonese or mandarin?
正解
Chinese 只可以 write 唔係 speak
Mandarin 先係 speak
Cantonese 可以 speak + write
咁咩文教要你管 你仲係好香港
鬼佬咩所接受到 唔會咁易不滿
2樣野黎
咪乜都扯去本土 廣東話啦屌
你聽廣東話 但都可以聽緊老土歌
講到 廣東話就一定唔老土
有時果排個腦run 慣英文會轉唔到channel,

又或者,唔知你覺唔覺,一轉講廣東話就 rude 好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞