周杰倫最新演唱會竟然仲唱到「楓」原key

187 回覆
245 Like 39 Dislike
如果周杰倫早幾年 開演唱會唔好咁密呢
應該可以keep 到把聲
後生時場場爆真音上去 又玩唱高幾個key
無與倫比只係開左 24場

2013-2015 魔天倫 世界巡迴演唱會(76場)
2016-2019 地表最強 世界巡迴演唱會(120場)

把聲一定攪唔掂
如果佢個時保持一個tour 開50場
咁就唔會變到咁
其實對佢黎講唱原key唔難
似係做梅

唔通個樂手玩9歌手,突然爆肚咩
夾哂啦

只係唱原key會驚影響佢狀態,所以好多時先降key啫
其實唔洗唱原key

簡簡單單 一部piano 就咁唱
降key 改下都正
其實佢10年打後既歌好多都唔難唱
不過佢知多人鐘意舊歌 所以2011開始果d歌rundown都係變到得番幾首
我相信佢要唱一次半次都仲得
但咁樣唱一次睇怕都要休息返段時間先掂
平時hea唱開 夾硬唱上去都咪話唔傷
真心無feel 以前把聲好清
而家硬係沙沙地有雜音咁
年紀大左咁多 又唱過幾百場演唱會 把聲點都變厚左既
夜曲 她的睫毛 可愛女人 三年二班 還好啦對佢嚟講,希望之後原key唱多啲
姐撚啲歌得出歌個年自己先唱得到
之後都會drop off
衣家演唱會仲會玩快左bpm 抖氣位短左 成個感覺都好辛苦
頭髮愈少實力愈強
今日kkbox loop到楓
即刻要黎聽下文西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞