救命!二十歲被財務公司逼到無路可走

715 回覆
59 Like 1836 Dislike
同各位說明一下我嘅情況先
我自幼家境不算富裕
但喺父母嘅栽培底下都考到咗科大
原本係一件光宗耀祖嘅事
但係喺入U嗰一個月
電話sms收到咗嗰啲網上賭場嘅廣告
抱著好奇心態就入咗幾百蚊去玩
一開始幾個月都非常順利
次次都可以贏到本金嘅幾倍
因為自細就冇點體驗過無憂無慮洗錢嘅生活
因此就沈迷上了賭博不勞而獲嘅生活 越賭越大
到23年頭左右 因為輸錢唔甘心 開始接觸二線財務公司
原本一兩條月供數 靠自己parttime都可以勉強還得起
可惜輸錢嘅唔甘心作祟 繼續借財務公司去賭錢
直到23年9月 先發覺自己已欠下成十萬財務債
每個月要還成二萬 靠自己parttime根本還唔起
本來想向屋企人坦白 但諗短期父母咁辛苦返工 冇講出口
於是乎信咗啲二線財務中介 不斷借啲新數去還舊數
有相關經驗嘅師兄應該知道 二線財務會扣起20%手續費
因此我嘅負債越來越大 演變到最後變成全部都係半月數
因為身上債務太多 因此在被財務公司call loan之後
我都係想屋企人坦白咗 但我欠債三十幾萬以屋企嘅積蓄根本還唔起
喺過去嘅三個月入面 父母用所有積蓄幫我還咗十幾萬嘅債
而我本人都從年頭spring sem開始向學校申請咗gap year去返full time搵錢還債
到今日為止 債務都係仲有二十萬左右 而屋企嘅積蓄已經冇曬
同阿媽傾計嘅時候 佢成日都喊 我真係好難受 好後悔
我唔知跟住落黎嗰二十萬債務點去還
亦對於自己嘅未來非常茫然
有冇師兄可以俾啲建議我 或者幫一幫我
破如輪轉
下世唔好啦
財仔有冇用槍指住你去簽名借錢?
打兩份工
搵方法做債務重組
分期好快清晒

盡量慳錢
老破囉,之後考差佬
果然人窮係原因
申請破產
廿萬JA,賣屎忽囉 香港咁多基佬,當你賣一次1000
賣200次就還清啦
再借多筆去澳門翻兩翻乜都還到啦,有咩好怕
自己爛賭惹落黎嘅野自己還返
二十萬唔算好多努力返多幾份工好快清得哂啦
唔好再掂返賭啦
加油巴打
多謝你呢d傻閪
財仔先有飯開
諗方法揾啲低息嘅銀行貸抵消咗高息嘅財仔先?
*沉迷
有賭未為輸
過大海搏一搏
我唔信個天玩殘你
老破過仍考到警察?
講咁多想表達自己好撚威?定係話比人知你讀到大學好叻識借好多錢?
柒頭
線上百家樂?
有強姦 無焗賭
打兩份工一個月應該都搵到20k,一年內應該都還到
求其做飲食都$18000一個月,欠債仲學人讀咩書
點俾錢你呀咩contact都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞