巴士路線規劃/營收工作分析

18 回覆
0 Like 22 Dislike
唉, 最近成日俾另一半suggest 小弟去轉行做巴士路線規劃/營收分析的工作, 因為香港已經變左做金融遺址, 佢個人認為小弟唔適合再做finance-related 的工(競爭大),

她又指小弟finance knowledge 唔勁唔叻, 本身係輕度A仔, 講野又唔夠presentable....工作能力又唔係可以做到力壓群雄, 醒和叻過哂全部人, 反應又慢, 唔夠"交帶" (至少老細工作上覺得係咁, 佢本身性格好急).

小弟另一半又認為小弟係巴膠, 做巴士公司, 係入邊做野競爭和work pace 比起做finance 會慢D, 公司文化/工作氣氛無finance 公司咁chur, 相對容易上位/生存, 但對巴士的行業知識/術語, 即使無人教/老細唔點俾guidelines, 好多野都可以自己睇得明/feel 到..... 大家點睇?

而家份工又chur 又underpay, 老細麻麻, 好想quit 左先搵工, 唉, 上年有份finance 工新offer, 公司文化好正, 老細感覺唔錯, 但個HeadCount 無左, (經濟差), 做的野又更適合自己興趣.... 唉, 勁灰.....

有無巴絲打可以講下巴士路線規劃呢行的人工天花板大約幾多?
小弟要求唔高, 如果呢行做到頂有40K-50K 左右都已經滿足......但現職前景麻麻 (accounting-oriented), 加上本身討厭做accounting的野, 好糾結係應該同行轉work function 還是轉行!(弱點係理解複雜野比常人慢, 唔夠"一點就明", 有時又會誤解人地同我講的野, 要再三clarify 先至明, 俾人感覺唔夠醒)
你唔係工程底咩
做埋啲戇鳩嘢
之前係, 但之前轉左工了........
你唔係做到中層位?
依家幾錢人工?轉過去預幾錢?
佢suggest你就有得做
有冇諗過入運輸署?
想做有得做?
好似啲老母話你駁嘴咁叻解唔做律師咁
你唔問返佢點解唔開onlyfans?
有opening先算啦
我覺得係低層, 但係公司入邊就唔係最低層.
2字頭LOL, 好鬼低人工.....想搵多D, 不過個人要求唔高, 只求穩穩定定有30K-40K, 壓力唔大, 好做/易做, 少獲野就算......
留係finance 只會覺得越來越難..........雖然好多朋友覺得我應該係係同行轉工種, 而唔係諗轉field.
睇返上面啲post話你本身做工程,做工程都應該穩穩定定有三四萬啦,做咩走黎走去

btw finance 有咩難?行業競爭好大?finance 你係做邊飯

巴士又唔係咩搵錢公司,你講嗰啲planning我估都應該係畀啲GT做啦,邊有空間畀你外行人走入去生存
老婆都係A仔掛
又或者轉去做ESG reporting/analytics (另一半俾我的另一個option), 小弟另一半當時覺得我幾年前轉field 係做錯左, 如果留係工程, 我可以轉去做ESG-related 的工........不過幾年前無foresee 到ESG 發展到今日咁好前景.........我暫時諗到的係, 當年只有3A (AXXP) 有sustainability consulting 的位, 而呢D 位係比較需要用到ESG analysis, BEAMplus, WELL的knowledge 去做regulatory reporting.... 而家連物管公司/大品牌F&B/retail and fashion 都有ESG analyst相關職位 (早幾年前比較少), 同埋移民潮, 工程界比較多人走....而家轉去做ESG, 可以諗做ESG green bond/analytics 相關的工作, 但呢類工只有大銀行先有, 而且HC 勁少, 好難有新位。(暫時了解到係HSBC 有呢D 位, 但好多係UK)

幾年前轉field, 有少少係意氣用事, 係當年做野果間公司成日俾某幾個senior 蝦.工時又長,...不過自己又好怕畫CAD, 同埋唔想長期落site做project work, 工時又短D (好唔想長返5日半)........呢下先係令我最想走的痛點.......唔想咁辛苦。

其實之前小弟可以轉去做物管FM, 但本身小弟又唔係收銀出身, 想轉物管都唔易, 同埋本身自己個心想做一D 同工程相關, 但又唔使咁多technical 野 (Non project engineer 果D) (文職少少, 非地盤文員)的工作。當年係未有"ESG" 呢個term 興起........

至於巴士, 只係因為另一半覺得自己係巴膠, 係巴士公司做野會好D.........但其實巴士公司而家一日都黑都諗縮線縮數, 做唔大, 其實都好難有"前景".........最近經濟差, 政府成日話失業率2.9%, 只係基層工多, 但office 白領正常文職, 個市係差過之前。
Fund Ops, trade settle etc.........好悶.....
依家全部上司公司都要esg report, 不過都有人分享過技術成分其實好低,都係吹水野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞