港大與關愛隊合作 以「洗樓」識別隱蔽長者,再擴展至全港各區

35 回覆
0 Like 22 Dislike
港大防止自殺研究中心總監葉兆輝指,近期長者自殺率維持高水平,中心先在六區與關愛隊合作,以「洗樓」識別隱蔽長者,再擴展至全港各區。

本港人口持續老化,長者的精神健康備受關注。身兼精神健康諮詢委員會委員的港大防止自殺研究中心總監葉兆輝指出,近年疫情加上移民潮影響,長者自殺情況仍然維持在高水平。

去年《施政報告》提出,由關愛隊識別和協助社區隱蔽家庭,包括需要支援的照顧者和長者等,以兩個區為試點,不會由關愛隊單獨進行。

https://news.tvb.com/tc/local/65f678f77a651a5efacd8279/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E8%91%89%E5%85%86%E8%BC%9D%E6%8C%87%E9%95%B7%E8%80%85%E8%87%AA%E6%AE%BA%E7%8E%87%E7%B6%AD%E6%8C%81%E9%AB%98%E6%B0%B4%E5%B9%B3-%E5%B0%87%E6%96%BC%E5%85%AD%E5%8D%80%E8%88%87%E9%97%9C%E6%84%9B%E9%9A%8A%E5%90%88%E4%BD%9C%E6%B4%97%E6%A8%93%E8%AD%98%E5%88%A5%E9%9A%B1%E8%94%BD%E9%95%B7%E8%80%85
非強制性嘅嘢,樓下保安放你入再講啦
應該要強制性識別隱青,唔好俾佢地躺平
公屋咪自出自入
有呢個需要個堆都係公屋
呢啲隱蔽長者不嬲都有社區中心做緊
又搵啲名義搶野做

以「洗樓」識別隱蔽長者,再擴展至全港各區。

帶埋便衣嚟
洗樓順便搜屋
搜到禁書即拉
d 便衣見到成屋小強
建興洗樓小隊
查下有幾多老人留返下次選舉配票
我幫手去富士洗樓
全香港都要查
你咁樣令我想起2019
幾好呀 呢d野一早要做
之前東張個糖尿腳隱閉中年真係要搵人幫下佢
與關愛隊合作
關愛隊=政府
最緊要起清啲老嘢收埋幾多錢 有冇物業
由支共組織做 就好難唔起「降」
仲駛配咩 𠵱家係謀啲老嘢副棺材本呀
香港大學啲學棍食飽屎無飯痾
又唔係公屋
晒錢晒人力, 年青人中年人又唔用多d資源幫, le 班人係社會出錢出力, 嘜都冇, 吊你老尾
好老實 件嘢睇嚟梗係出於good intention 但係由呢啲支共組織做 sorry 我就冇得唔從邪惡方面諗 所有壞事 都係用好心地嚟包裝 尤其共產黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞