再開逃生門?英國內政部修訂放寬BNO簽證門檻

32 回覆
25 Like 3 Dislike
英國內政部在周四(14日)宣布,再放寬BNO簽證的申請門檻,以及容許申請政治庇護人士,在處於保釋狀態下申請BNO簽證。

英國內政部在周四對BNO簽證政策再次作出修訂,當中包括容許BNO簽證人士,在面臨「極度貧困」下,向政府申請豁免「不得領取公共經濟援助」的條件。同時申請30個月簽證人士,可獲延期28日,以滿足5年的定居資格。

已成年受養人亦將接受申請

同時,擁有BNO身份以及英國公民的人士,他的家庭成員亦可以申請BNO簽證。同時亦計劃接受BNO簽證的持有人,可以申請已成年的受養人移英,但詳情有待公布。而修訂中還包括,在申請政治庇護的人士,其處於保釋狀態時,仍可以申領BNO簽證。

在英國的港人團體,對於英國內政部的新修訂表示歡迎。英國早前已放寬BNO簽證申請人的未婚伴侶要求,取消有關要求曾同居2年的條件。

www.am730. com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%85%A7%E6% 94%BF%E9%83%A8%E5%86%8D%E4%BF%AE%E8%A8%82bno%E7%B0%BD% E8%AD%89%E9%96%80%E6%AA%BB-%E5%B1%85%E8%8B% B1%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%B5%84%E7%B9%94%E6%AD%A1%E8%BF%8E/437802
要去嘅已經去晒 英國發現有錢或有學識嘅人去嘅根本冇想像中多

如果真係好多人爭住去 點會係咁開逃生門

你話美國開就話啫 英國其實已經係日落帝國
發現無咁多但又擴大繼續開
英國好傻豬
叻人多數係London
咁開大灣區既臭閪蚑那係
梗係啦 租金係貴d
但起碼稅前人工match 到香港

Keep到中產生活質素

不過就算去曼城都好過去加拿大做大統華
大部份人有得揀我相信都會去加拿大

不過有得走就好好,去邊度都係福氣
過來人話你知英國搵番office工易太多
去加拿大既好多都已經回流左番香港
咩人會揀加拿大
又凍又多大陸人,不如留港
3+1啦
建議師兄睇下拎bno 去左英國既人掃左幾多英國樓先。
話人無錢
六成bno 財政壓力大喎
就算直接派passport 班港豬都唔會走
我唔知你係咪上網睇果個問卷結果,裡面寫左4成人黎英國係直接一筆過買樓。

財政壓力呢樣你放眼全世界個個都會話大壓力,英國稅項俾香港複雜同多,財政壓力大左係正常。

但唔等於要訓街,剩係當初要俾nhs, 機票,租酒店再租屋呢啲,你無番10皮8皮你根本去唔到英國,仲有啲人一家幾口過去,nhs 已經差唔多要十萬。

再加埋個銀行要有半年至一年資金証明你可以應付英國生活,點會窮呀移英既人
「數據指,港人持有英國房地產投資價值,估計達108億英鎊(約1,028億港元),佔英國海外物業投資者的投資總額七分之一。」

樓上話唔算多有錢人去英國真係笑死人。
照你邏輯.中國人實係英國政府發現佢地太有才
所以減少佢地簽證啦
人才太多都夠晒. 停中國果d
但放開多d位比香港d垃圾去
公平d
呢d5毛點都會搵到位講
成個GAY佬咁
自己講完急急腳走然後覺得自己果d係真理
去加拿大要識講法文
唔係個個香港人handle得到
跟本加拿大已經淪陷左…多倫多已經變左印仔殖民地…連官員都頂唔順要批評啲學校…收咁多人然後佢地個個玩難民申請
加拿大最低工資工作都難搵,只聽過去加拿大嘅人轉場過英國,無聽過去英國嘅轉場去加拿大,你去睇下連登World分板就明
其實歐洲咁頹去黎仲乜
好多英國人過黎加拿大做野就真
而家講香港人 你講英國人 完全唔同background
覺得幾得意姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞