覺唔覺李小龍無限制思想好前衛

27 回覆
35 Like 3 Dislike

沒有所謂的門派,只要能夠無限制地運用自己的身體,即使做任何劇烈動作都能夠從心所欲、一心一意,盡量去表達自己

他不是一個門派,要指定你怎樣去跟隨,因為他最反對套拳,他覺得這些東西最浪費人生,因為他覺得沒有一套套拳會合適每一個人。我覺得除了肉體上的鍛煉,他其實也在鍛煉你的心靈,他會教你怎樣去認識自己,怎樣對自己、去瞭解自己究竟是一個甚麼人,然後你從而應該去找到一個適合你自己的方向和道路,與及如何克服自己的恐懼,其實他都是在授教這些東西。
無規則無限制格鬥
甚至係ufc之父
係絕對強大既實力面前,
所有招式都係無用。
把把刀都無張利既人先會講唔跟門派打
其實阿李生都好唔尊師重道
人哋教完你武功,你學識徒弟無師父
咁佢真係爛打同多打街交..所以d諗法同打法傳統野好難比到佢(仲要對手係鬼佬)..
好似手刀劈落條頸到(殺傷力大)..有幾何見傳統野會教你同針對去訓練
就係呢啲傻閪諗法搞到個個冇基本功幻想自己係武林高手
冇葉問有李小龍?
講到真係有武林高手
讀多啲書好過啦柒頭
2024仲打打殺殺
就係你班低智商劣等基因阻住人類進步
冇撚柒腦
古代所有戰鬥都係無規則
嗰啲所謂傳統門派,個創派宗師都係學完唔同門派再創出嚟,係後來先有門戶之見
我都係學佢思維
咁係佢精通武藝後先有得自在極意
你乜武功都未練過就學佢咁講,出嚟就得番打爛仔交
Be water , my friend.

李小龍喺一個仲未有人知咩係寢技嘅年代,已經有crucifix, armbar, arm triangle加入去電影入面

當年嘅功夫片,甚至去到00年代都極少有寢技
瘦削如柴
現今求其執件toyshi大隻仔都一拳打飛佢
例如洋槍?
最型係扯住成龍頭髮屌打
功夫片係, 但美國既摔角一早有呢d 招式
只限於職業摔角,即係假打果啲,而且摔角同摔跤都係用takedown同埋pins,唔用submissions

同時期美國主流係拳擊電影
都啱
不過所謂強大係另一個磅數嘅拳手,一定唔係gym撚

睇佢夾硬谷就覺得辛苦囉
toyshi谷唔谷到?
gym撚 係為咗賣野
而家呢個世界求其搵啲工具或化學品已經可以殺死無數人(抄狗)洗好打嘅咩,你估原始時代當然去到一啲無任何武器或工具嘅地方,赤手空拳可能會有利,但平常市民並唔係黑社會,點解要浪費大量時間去做啲根本唔需要做嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞