hk01:深水埗黃金地庫亦成遺址? 腦場大租客不續租兩舖、退守樓上高登

62 回覆
23 Like 2 Dislike

向來為IT聖地的深水埗黃金電腦商場,新近有零售商「縮舖」縮減分店規模。據了解,原本在黃金電腦商場(黃金大廈地下及地庫)及高登電腦中心(黃金大廈1樓)使用超過10個舖位的電腦店Centralfield,新近不再續租黃金電腦商場地庫兩個舖位。

據了解,Centralfield最新放棄續租的兩個舖位為黃金電腦商場地庫的56及62號舖。《香港01》記者前往該商場直擊,該兩個舖位目前已經關上大閘,並在大閘貼上搬遷啟示,啟示提及該公司目前依然有十多門舖位位於同一大廈的高登電腦中心。

據代理資料,黃金電腦商場地庫的56舖,面積約500平方呎,而62號舖約1,000平方呎。

職員指高登電腦中心維持正常營運

其後記者前往樓上高登電腦中心的Centralfield分店,有職員指,純粹黃金電腦商場地庫不再續租,其餘分店正常營運。

早年高登起家、2009年擴充至黃金地庫

據了解,Centralfield最初在高登電腦中心起家(即黃金大廈一樓位置),其後在2009年才擴充至同一大廈的黃金電腦商場地庫,不過主力銷售點一直維持在高登電腦中心。

此外,據熟識深水埗腦場市況的社交媒體,最新再有兩家電腦店正考慮縮舖或退場,或積極發展網上銷售。

黃金地庫現3個銀主舖位

目前黃金電腦商場地庫也有部份舖位交吉空置,個別更已淪為銀主盤,被銀主委託拍賣場推出。如黃金電腦商場地庫32、34及36號舖,實用面積712平方呎,近日在拍賣場推出叫價2,400萬元,呎價3.37萬元。
可以轉型開兩餸飯地庫
格完劍食兩餸飯,
特賣城進駐
轉營地下街,後生撚玩電腦咩
其實黃金好行過高登
起碼多d野立立雜雜揀下

上面高登d 路仲窄
不意外,連香港都變金融遺跡啦。。。果D咩電腦冇人理
轉型食店算 好似葵廣咁
果個位咁多人流

盒飯係唔係有rgb
其實黃金可以考慮變回賣衫,保留高登便可
hk01 日日話香港呢到變遺址, 果到變遺址
然後再吹捧中國好強大, 進步好快, 真係好撚煩

香港點差 都唔差得過你祖國九億人口月入低於二千蚊
關心一下你自己祖國好過啦
深水埗本身都多嘢食
仲玩食店真係想攬住一齊無生意咩
黃金咁舊 其實都應該諗拆咗佢
一係重新翻新諗其他嘢搞算喇
積極拓展網上銷售你比信用卡唔使收手續費先再講呢樣嘢啦
淘寶好過
我而家有咩電子嘢想買都寧願去大舖網上eStore買,起碼有咩事包退包換少廢話
其實可以不過d老人家實仆親
特賣城可以考慮租晒成個地庫
可能變返以前啲四仔商場,進化到4K
講真,玩電腦呢樣嘢就好難會被淘汰甚至落後嘅..........但要好似90~00年代嗰陣電腦、資訊科技咁興咁狂熱咁熱潮就應該好耐都好難再有可能㗎喇~!畢竟現在很多人都懂得不少嘅電腦知識及運用,唔同90年代中至00年代中嗰陣對於玩、運用電腦呢樣嘢/技術咁覺得新奇、本事,電腦知識及技術除咗係一些很專業嘅之外其他一般/中等程度嘅電腦知識及技術已經普及化,今時今日人們隨着對電腦嘅認識多咗及普及化之後對於一般電腦知識及運用亦不再覺是什麼特別嘅新技能,亦對電腦其周邊產品嘅追求熱情普遍亦減退,再加上網購普及,腦場及電腦行業回歸平淡亦是必然
嘩,到時污煙漳氣
好似西灣河太安樓噉,行完出嚟成身一浸油煙味
好很臭
大把平租地鋪
使鬼租地庫
等睇變旺電2.0
hebe 出動
正常都係要減規模
不過多數都仲會留個實體鋪位, 可能轉租工廈

近年電子零件升級需要係少左 (起碼我係)
仲用緊4790k+z97 (睇型號都知用左幾耐)
之前張970用左5年壞左先轉做7600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞