控方指林卓廷7・21特意入元朗 藉此攻擊警方「辦事不力」 林卓廷:事前怎知警未現身

39 回覆
37 Like 3 Dislike
2019年7・21元朗襲擊事件,時任立法會議員林卓廷等7人否認暴動,案件今(12日)在區院續審。控方向林卓廷提出,林當天有見港島出動大量警力而故意走去相隔甚遠的元朗挑起事端,令警方疲於奔命,林卓廷一概不同意。控方指出,林藉此攻擊警方辦事不力,林聞言稱「完全唔同意,點知佢咁耐都唔嚟,邊有水晶球呀?」

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240312/s00001/1710232156860/%E6%8E%A7%E6%96%B9%E6%8C%87%E6%9E%97%E5%8D%93%E5%BB%B77-21%E7%89%B9%E6%84%8F%E5%85%A5%E5%85%83%E6%9C%97%E8%AD%89%E8%AD%A6%E3%80%8C%E8%BE%A6%E4%BA%8B%E4%B8%8D%E5%8A%9B%E3%80%8D-%E6%9E%97%E5%8D%93%E5%BB%B7-%E4%BA%8B%E5%89%8D%E6%80%8E%E7%9F%A5%E8%AD%A6%E6%9C%AA%E7%8F%BE%E8%BA%AB
控方續指,林入元朗的目的並非保護市民,而是火上加油。林否認指他事前已聯絡警方,亦在場警告各人及關心市民安危;當他「退無可退」時叫「大男人」站前保護別人,坦言「我俾畀打到咁傷 ,我覺得問心無愧囉」。

林卓廷今早接受盤問,控方問林是否知道元朗居民有較多屬原居民,故可能比較團結,法官陳廣池打斷指,元朗市中心未必有原居民居住,並質疑原居民是否必然團結,「中國人係咪一定團結?唔一定係嘅」,美國人亦然。控方又指,元朗的原居民對地域意識較強,林稱有居民只是租住,不知地域意識,他另沒關注當日有人手持「保衛家園」牌子。

控方引述反修例期間發生數次警民衝突,指警察很多時會被要求離開現場。林表示不同意,稱相反通常是警察要求在場人士離去,他印象中有警察遇襲,但不記得細節。林供稱,案發前夕在金鐘舉行的支持政府集會,有人提及會對付黑衣示威者,林留意到牽涉黑社會。

林於案發後才得悉有人冒認反修例活動發起者公布提及「得元朗得天下」假文宣,惟林指事前已經澄清。林認為「得元朗得天下」字句邏輯上「狗屁不通」,他記得何君堯曾表示就沙田和上水有人「生事」而擔心元朗,何又說過「打到片甲不留」。控方其後又問,會否有人利用錯誤方式保衛家園,遭陳官再次打斷,控方最終收回問題。審訊明(13日)續。
倒果為因
打工仔辦力不力,仲要唔俾人講?
冇野講焗撚住就亂鳩咁噏
個個律師都咁樣都幾好做
你着咁少布行街, 你一定處心積慮要人強姦你
法官陳廣池打斷指,「中國人係咪一定團結?唔一定係嘅」

我覺得法官「意圖引起香港特區居民間或中國不同地區居民間的憎恨或敵意」
港島出動大量警力都拉到去元朗講,咁唔怪得某國唔出兵啦,等陣後方空虛點算
經過得元朗係咪要預比人姦
唔洗覺得啦,直情煽動
荒謬絕倫
控方其後又問,會否有人利用錯誤方式保衛家園,遭陳官再次打斷,控方最終收回問題

中国邏輯思維
同志們!8年抗戰開始了
控方已知警方辦事不力
控方咁撚豬

咁佢係咪覺得黑警真係辦事不力呀
不如快快判佢有罪啦,再舉埋呢D on9證供咪盞比人笑,香港人唔出得聲啫,唔係以為咁様可以洗黑呀林生下嘛
到底由開庭到依家有邊個指控係合理架?
次次睇呢單野啲標題都睇到眼都突埋
一定係林卓廷專登入去元朗,一心諗住畀人打啦
真係痴撚線 case theory 嚟,正常情況無可能符合檢控門檻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞