大圍柏傲莊一房699萬沽 4年貶值57萬 跌幅7.5%|二手蝕讓

43 回覆
16 Like 3 Dislike
二手蝕讓潮未停,吸引買家趁低入市。中原地產沙田豪宅沙田廣場分行副區域營業經理劉俊杰表示,撤辣後,整體交投氣氛明顯提升,二手成交增加,大圍及沙田區本月暫錄近70宗二手成交,較上月同期急升約6倍,其中柏傲莊本月暫錄4宗買賣,屋苑最新錄2期7B座中層C室易手,單位實用面積329方呎,屬一房戶型,原本開價約710萬元放售,議價後以699萬元成交,折合實用呎價21,246元。

據了解,新買家為上車客,睇中屋苑位置交通便利,附近亦有大型商場,而原業主於2020年以756萬元買入上址,持貨4年便易手,帳面蝕約57萬元或貶值7.5%;若計及使費,料實際損手約逾90萬元退場。
柏傲莊本身就唔值咁貴
原來個時話好平,好多人排隊買,
都要$23,000/ft2
唔係喎, 呢個盤似係未來會升值先 始終上蓋
買定離手啦 2020買入 都唔會係移民撚啦
趁大單位未起飛 蝕少少套現all in大三房大四房好過
唔通賣樓排公屋咩
21000都貴啦呀話
貴到on7九龍都平過佢
買左三期再唔要先係贏家
果班真係大贏家
仲要2萬幾蚊尺都賤過地底泥?

想問下你個度幾錢尺?
量彈價冇升又開始陽萎 反價果啲又要落地獄
柏傲莊唔係話全賺咩, 咁都要蝕
唔知咩資訊令你覺得全賺
連登樓好講柏傲莊好抵買無得蝕, 大概係咁
呢個盤蝕既係1房,3房就賺到笑,始終樓價跌左,佢1房個價其實係好多地方都夠買2房,一般來說兩房較受買家歡迎,尤其想生小朋友的話,所以用家可能寧願買第2度既2房
你是咪AI?
條友分分鐘住緊公屋
賠350k only …
你覺得值幾多錢?
係因為柏傲莊先跌咁少
估唔到咁都有得嬴
而原業主於2020年以756萬元買入上址,持貨4年便易手,帳面蝕約57萬元或貶值7.5%;若計及使費,料實際損手約逾90萬元退場。

90萬住4年一手樓, 抵啦
sry, 好似冇4年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞