【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (35) THE FILM 2 | 初の単独ドーム公演決定

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
聽多幾次青春謳歌
覺得相當好聽
尤其是有幾粒高音爆上去好有記憶點
幾田把聲又穿透又盛好正

前面慢節奏果段臨尾
今日も今日とて 世界が僕らを置いていくのなら
高音好靚

仲有尾段呢句
最後個 yo
ならばグッバイ悲劇 エンディングは僕らで決めよう
同一個 melody 前兩次都係 ano 唱
呢度換做幾田唱,層次唔同
上次 live 版仲要 wink 一下眼正到
係,頭先食飯帶住 headset 細心聽,越聽越有味道

BTW, 絶絶絶絶對聖域 係安靜地方聽都幾清楚分到 ano 同 Lilas 把聲
你睇埋上個 post la, 呢個唔會公海重覆 (AI 同 google 台仔好多有圖文並茂教晒)

懶就去信和靚搵代抽飛,不過呢個方法十幾廿年前流行,而家成功率低左好多
俾d 時間我慢慢接受首歌
頭幾次聽覺得好嘈
真係唔明
有心嘅google 大把教學
點解可以連最基本嘅嘢都上嚟問
等人答得嚟我都買好電話卡去申請啦
ano 個唱腔唔係個個接受到嘅
其實聽多左覺得幾jeng
睇完個MV同佢地上節目
有對Ano改觀左
佢都算係帶幾田做左 好多以前無做過嘅野
https://m.youtube.com/watch?v=TBm473lA5Bk

等另外嗰首多啲りら嘅畫面
Google ticketjam 唔洗抽
好正 同埋個造型好睇過live好多
有同感
ano 幾好

而且好鍾意幾田果種超努力既感覺
明顯唔係 ano 病嬌系
但都好努力去試
ano 嘅歌聲其實畀左Ikura 首歌另一種感覺。
不得不承認,Ikura 嘅歌有時差左些少爆發力

睇日本綜藝就係想睇 ano 呢種風格嘅藝人,唔係完全跟稿又唔會太嘈 (有部分搞笑藝人真係嘈到煩)。不過都要睇類型,成日講野慢幾拍個種再講錯野講種又係有d煩
即係菊地亜美個種,我就唔係太喜歡(雖然佢真係好努力,唔理形像)
從爆發力去講確實唔係 ikura 聲音特徵
唔知係咪技巧可以補上
暫時見到音樂上,例如Ayase 作嘅歌係會隱藏左呢個問題
絶絶絶絶對領域都有呢種效果
可能要靠音樂方面彌補
ikura 已經俾YOASOBI 操到好熟果種近 vocaloid 式發音
短 促 咬字清脆
但冇咩嘶吼 強烈爆發
ayase 唔知係考慮 ikura 把聲黎寫
定根本鍾意咁寫
ayase嘅曲風就係咁

上一話孔明
見有人話另外兩組人係影射 ado 同 YOASOBI
煲左半晚個 MV
越聽都越 ok

感覺幾田好似行返一個普通歌手既軌跡
即係摸索唔同風格果種傳統進步方式
YOASOBI 太快令佢搵到最完美既風格
跳晒 step 咁
呢首越聽越好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞