一夜回到70年代前】有市民帶煲買意粉、用同一張紙巾包完朱古力再抹手

52 回覆
4 Like 86 Dislike
Yahoo 新聞報道】隨著管制即棄塑膠產品及垃圾徵費今年陸續實施,有裸買店反映,近期可重用餐盒的銷量上升。除了自攜餐盒買外賣,市民更可自備容器「裸買」,避免不必要包裝。裸買店有客人帶煲到店買意粉,「買完就拎返上屋企加水煮」,亦有客人買朱古力時用紙巾包起帶走,吃完就用同一張紙巾抹手。該店鼓勵市民從購物習慣入手,源頭減廢。

客人對她說:「我買完意粉上返去,就用呢個煲煮,好方便」,亦只買一餐的份量,「如果下一餐想食其他嘢,就唔使每一款都買晒放喺屋企又食唔晒」。她亦有遇過客人路過,想購買數粒散裝朱古力,「純粹口痕想食」,並無使用膠袋或紙袋,而是取出一張乾淨紙巾包起付費,「食完張紙巾仲可以用嚟抹手,好感謝大家肯去做呢件事」。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%AE%A1%E5%88%B6%E5%8D%B3%E6%A3%84%E5%A1%91%E8%86%A0%EF%BD%9C%E9%87%8D%E7%94%A8%E9%A4%90%E7%9B%92%E9%8A%B7%E9%87%8F%E5%A2%9E-%E8%A1%97%E5%9D%8A%E5%B8%B6%E7%85%B2%E8%B2%B7%E6%84%8F%E7%B2%89-%E8%A3%B8%E8%B2%B7%E5%BA%97%E5%80%A1%E6%BA%90%E9%A0%AD%E6%B8%9B%E5%BB%A2%EF%BD%9Cyahoo-075504110.html
咸水草包豬肉、三角形電話簿紙裝盬 back

唔怪之得話 reset to 0
其實港共仲咩事係咁推環保?
點解唔用手巾仔包朱古力再抹手
泡泡龍話要reset
似搞鳩民生等香港人分散對其他時事嘅注意力
有沒有咸水草扎住豬肉先

北韓成日飢荒嘅原因都係咁
䶢水草報紙全面進場
一切都回復到解放前
用咗應該要$1/L
收左境外勢力錢 令你地越來越唔想出街消費
咸水草好用,又易剪走
好多賣蟹用橡筋,橡筋好易卡關節位,如果無完全剪走,會有臭膠味
綠色債劵
其實放係今日做呢d係幾型
上世紀中
帶個罌去買粥
睇戲都見過
唯一可以推嘅普世價值嘅嘢
以後出街一次過用咸水草綁住所有買咗嘅嘢

而家仲有幾多人識綁咸水草都成問題
要環保不如資助全港市民換日式馬桶
每日都唔知慳到幾多卷廁紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞