匹半分體式冷氣疑問

12 回覆
0 Like 0 Dislike
本身睇中左 MSZ-GS12VF
但見到佢係420室外機
另外有一部係 MSY-GJ13VA
就係Full size室外機
屋企外既面石屎台有足夠空間
大室外機都放得到
咁應該裝邊一部比較好?
另外想問下邊到買機裝機比較好?
唔求最平但伏最少鑤氣同手尾
放得落正常size 就一定係用正常
一定正常先
放得落就有大買大
其實我有個疑問係點解點解大機係會好d?
我睇番兩部機能源標籤
GS12VF 係每年耗電量 同 製冷季節性表現系數 都係好過 GJ13VA
同埋 GS12VF 多左複合納米防污塗層 同 防蝕藍塗層(室外機)
奇就奇在去買冷氣D人都話大機好
個理由係咩呢?
仲差一樣野,係同一代嘅機
GJ13VA已經好耐,要比同LN比
其他野唔變下,物理定律散熱表面積高一定係好D

但問題係仲有其他野,所以都係要每部機睇
室外機尺寸:
GS12VF: 420 mm(高) x 730 mm(闊) x 310 mm(深) = 1326200 mm^2
GJ13VA: 540 mm(高) x 684 mm(闊) x 255 mm(深) = 1362960 mm^2
其實大家各有長短 最後出黎表面面積未必真係相差好大
除左表面面積之外請問仲有冇其他考慮?
Noise db indoor
420 機cop 高因為用唔同雪種
揀佢都無問題
機身體積唔代表散熱鰭片表面積,仲有壓縮機電路板等

而且散熱鰭片重要性唔係每部分相等,例如風扇外圏位置更重要

細機入風外露出風面積都較細,即使散熱鰭片表面積相同,都會因為鰭片厚左增加風阻同前方temperature gradient少左,另外風扇直徑細左
最後通常都係推高風扇補償

不過都係同一代技術來講
其他影響因素咪壓縮機、雪種、電腦program點寫等
的確無絕對。
好似菱重ZSXH-S咁,仲用緊R410A,講慳電已經吊打眾生。
但數據上同牌子同雪種計的確係420大食過傳統機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞