連登分享主題回覆短link規則

51 回覆
80 Like 3 Dislike
之前研究咗一排,見就嚟過23條,唔知連登之後重存唔存在,唔知之後重有冇機會post,趁可能係最後,post一下

之前見到類似https://lih.kg/kujgRS 嘅link,見到kujgRS呢啲類似youtube id base64嘅碼,就覺得佢唔係直接server無啦啦生成出一個unique code save低再link返去個頁面同回覆,你會發現撳嘅時候係即時出現,Network唔會出現任何嘢,即係話佢係用local js嚟轉,有佢嘅規則,所以先可以直接出現

後尾我花咗啲時間去研究,終於明白係點嚟,佢lih.kg/ 之後有幾個模式

首先最簡單,後面打數字即係post id,直接去嗰個post第一頁,例如https://lih.kg/3572839
之後有啲複雜
首先,要知道佢係有分大細楷嘅,先講吓其實S開始到Z其實係reserved character嚟,係保留咗嘅,即係STUVWXYZ,記住係大楷嚟,點解要保留,係因為佢要放喺最尾,目的係要嚟分開而家係分享係頁面定係回覆,同時有其他作用,一陣會講到,另外後尾我發現l同I都係一樣保留咗唔用,我估係因為呢兩個字符太似,容易撈亂,所以唔用

先撇除最後個位唔講,先講前面啲位係點嚟
例如第1個post嘅第2個page係m,一路數落去到第9頁係t,去到第10頁突然跳去bA,點解會咁呢?其實係因為post id + page number變成,例如post id係1而page number係2就變成12,點解12會係m,因為佢係類似base64,但佢又唔係完全base64,經我試驗之後,佢係用a-z之後A-H之後J-R(去到R嘅原因之前講過係因為S-Z係保留咗唔用,另外中間l同I都保留唔用),所以總共係25+17=42個字符,當中佢冇用到數字,所以係42進制,係base42
不過佢同平時嘅進制有少少分別,因為佢冇嘢係代表0,a已經表示1,不過既然毋須表示0,就由得佢就得,直接計唔需要有任何減1操作,所以m等於12,t代表19,而bA就係2*42^1+26=110,(記住R完咗之後佢係用aa再開始而唔係ba,因為就可以慳多啲)

呢度有個表顯示所有字符代表啲咩number:

function base42to10HaveLast(number)
{
    let chars = 'abcdefghijkmnopqrstuvwxyzABCDEFGHJKLMNOPQR',
        radix = chars.length,
        numStr = String(number),
        len = numStr.length,
        i = 0,
        originNumber = 0;

while (i < len)
    {
        originNumber += Math.pow(radix, i++) * (chars.indexOf(numStr.charAt(len - i) || 0)+1);
    }

return originNumber;
}

function base10to42HaveLast(number)
{
    let chars = 'abcdefghijkmnopqrstuvwxyzABCDEFGHJKLMNOPQR'.split(''),
        radix = chars.length,
        dividend = number,
        arr = [];

do
    {
        mod = dividend % radix;
        dividend = (dividend - mod) / radix;
        arr.unshift(chars[mod-1]);
    }
    while (dividend);

return arr.join('');
}

至於點解要用到最尾一個位即係STUVWXYZ,係因為要分辨而家呢個數究竟係代表咩頁數,有分單位數、雙位數、三位數、四位數
例如11112呢個number,我要分出佢係代表邊一個post,同埋邊一頁,最尾個位就係要嚟分,例如如果係第1111個post嘅2頁,就係fmyS,如果係第111個post嘅12頁,就係fmyU,如果係第11個post嘅第112頁,就係fmyW,如果係第1個post嘅第1112頁,就係fmyY,所以我哋可以睇到分享頁面嘅尾數係S U W Y,而分享回覆嘅尾數係T V X Z,所以我哋可以睇到係梅花間竹咁,而因為每邊得4個字符,所以最多去到4個位,即係最多9999就完,唔會多過呢個數,你會話平時頁面得41,回覆得1001,點可以去到9999?因為佢要預留位置,因為有時佢未必去到1001就即時鎖post,有啲會解鎖,好似下面呢個咁,爆post都可以繼續
[集中討論]差佬記者會
https://lih.kg/krdaNhW

可以去到104頁
而且1001回覆其實就已經係4位數,所以去到4位數都唔太出奇,但佢一定去唔到5位數

分享回覆嘅拆法係一樣,例如qT,要首先將前面變返數字,q係代表16,T即係拎後面一個位,所以即係第1個post嘅第6個回覆
畀多幾個例子
aBcV,前面aBc計完等於2901,V即係後面2個位,所以係第29個post嘅01回覆,由於01所以變返1,所以第29個post嘅第1個回覆
rbCAX,前面rbCA計完等於1264226,X要拆後面3個位,所以係第1264個post嘅第226個回覆
gpNsvZ,前面gpNsv計完等於22961001,Z要拆後面4個位,所以係第2296個post嘅第1001個回覆
你可以試吓lih.kg/aS 會直接出error,咁係因為係a係代表1,用S起碼要去到10先可拆成1同0,就咁1係咩都拆唔到,所以直接error

如果中間用上reserved characters或者數字,例如中間用上STUVWXYZ、Il、0123456789,會直接當0 skip咗佢,但係會霸住個位,例如b1AS,前面b1A,個1字計嘅時候會當0,變成2*42^2+0*42^1+26=3554,所以b1A個1字你插任何reserved characters落去都會計到3554,例如bSA、b8A,所以你入lih.kg/bSAS ,或者lih.kg/b8AS ,都會出一樣嘅嘢

另一方面,我發現如果佢最後一個位並唔係STUVWXYZ,但又唔係全部數字,而係會撈埋英文字母,咁佢會用另一個形式去解析(如果只係數字就係第一種case唔使計直接跳去post id),因為冇咗最後一個位,所以會分唔到係頁面定回覆,所以佢就會直接轉成數字去返嗰個post id,不過今次同上面唔同,佢只係會用全部細楷,所以成件事變成25進制,base 25,因為上面講過a-z 26個字母入面嘅l係唔用,而如果用上reserved characters,今次除咗STUVWXYZ、lI、0123456789之外,連全部大楷嘅字母A-Z都係,用上就會好似上面咁計嘅時候當0 skip咗,下面係幾個例子
bbbb,2*25^3+2*25^2+2*25^1+2=32552,所以直接去post id 32552
bbSbb,2*25^4+2*25^3+0*25^2+2*25^1+2=812552,所以直接去post id 812552
呢個係個表:

Code就同上面差唔多,只係改少少,所以唔寫了

所以其實有5個方法去post id,以去post id 1作為例子
第一, https://lihkg.com/thread/1
第二, lih.kg/kS
第三, lih.kg/1kS
第四, lih.kg/1
第五, lih.kg/a
strong post leave 精
「IT狗,你的資訊真有用」
咁又點?
所以字都識, 加埋就唔識
lm
連登分享主題回覆短link規則
https://lih.kg/kEeCsT
国安需要你呢啲人才
漏了一個,因為可以mix
第六,lih.kg/1a
Lm
我上面寫到
「如果中間用上reserved characters或者數字,例如中間用上STUVWXYZ、Il、0123456789,會直接當0 skip咗佢,但係會霸住個位,例如b1AS,前面b1A,個1字計嘅時候會當0」

後來我再試,原來只要唔係嗰42個字符嘅話,都係同樣有同一效果,例如b+AS、b-AS都得,我估主要係佢個code係只要唔係嗰42個字符嘅嘢都當0嚟計
知嚟有乜用
又唔係咩統一標準既 spec
簡單既做法,我implement 既話,用1個64bit id 分開 2 part, 8 MSB 做 page id(range: 0-255,反用嚟跳頁既野冇咗都唔會有影響), 其餘56 bit post id
post id 用timestamp就得(死嗰日都未用到去56 bit)
postId = DateTime.now().millisecondsSinceEpoch << 8;
idStr = base64Encode(postId | (pageId & 0xff));
當然 base64Encode唔可以用standard, 要用URL friendly version,參照 youtube用-_ replace /+
decode就:
id = base64Decode(idStr);
pageId = id & 0xff;
postId = id<<8;
知嚟有乜用
又唔係咩統一標準既 spec
簡單既做法,我implement 既話,用1個64bit id 分開 2 part, 8 MSB 做 page id(range: 0-255,反用嚟跳頁既野冇咗都唔會有影響), 其餘56 bit post id
post id 用timestamp就得(死嗰日都未用到去56 bit)
postId = DateTime.now().millisecondsSinceEpoch << 8;
idStr = base64Encode(postId | (pageId & 0xff));
當然 base64Encode唔可以用standard, 要用URL friendly version,參照 youtube用-_ replace /+
decode就:
id = base64Decode(idStr);
pageId = id & 0xff;
postId = id<<8;
postId = id>>8;
題外話
如果連登啲short link algorithm 真係好似你咁講又base42又base25又一堆reserved characters做case
真心覺得黐線
簡單事情複雜化到政府 out source project 咁
連狗發明short link 版攞你命三千
用一堆algorithms整shortlink唔複雜
樓主突登reverse engineering 砌返個algorithms 出黎先痴線
連狗: 嗰時未有ChatGPT,其實我只係去Stackoverflow抄code
咁講法麵麵最後一個post回覆上限應該係9999
高質post
咁多位清,呢個係我最後一個post 啦!
https://lih.kg/fbigmzrZ

362頁,9043回覆
高汁po留名
無償分享?有$既我幫你諗晒成個solution都冇問題
冇既話... 唔花太多時間
基本做法你可以睇返#16
簡單黎講就split 64bit既 integer
你thread id 就 fix用46 bits timestamp(基本上夠用到死嗰日,以我所知你地係用incremental id? 咁仲可以慳多啲)
剩低18 bits 再split 開用途
你point2/3, 用2 bit 嚟做 case(max 4 cases)分page/post,剩低2個備用
用8bit做(0-65535 夠做有凸喇)做page/post id
剩返既留4bit做 reserve? 你自己決定,留多既 trade off就係 short link會長啲,當留4bit咁即係條id總長度就46+2+8+4 = 60 bits既base64 string, 最長唔超10 characters
至於path 要純數字,用single character sub-path/sub-domain 做, 唔好同short link 撈埋一碟, 凡齋thread id 既route 去: lih.kg/i/1234i.lih.kg/1234, 或者倒轉:short link用 lih.hk/s/aaaa或 s.lih.hk/aaaa
唔可以有i/l?自己做 lookup table 囉,你唔要兩個 characters, 基本上唔會有其他characters 可以replace,即係要自己做 base62既implementation, 但我自己就唔會咁做,一嚟條 link變長咗,2嚟大如 google(youtube) 都唔會咁做,再者而家乜都係 copy & paste 既時代 - 簡單黎講short link需要高可讀性既情況係十分之低,換言之: 冇必要
唔覺唔覺都打咗咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞