定期存款邊間好? (41)唔該睇完頭post 同條款先好問

1001 回覆
6 Like 11 Dislike
Thanks。不過想睇睇有無銀行可以擺
Thx
但我citi開到貨幣基金個畫面(財富管理-靈活財富),就一直叫我更新投資風險評估。明明已經更新過都一直叫我更新
射倉同係佢度抽係兩回事
你問清楚射倉後收息等費用係咪免先好
東亞3個月有4厘
六月銀行半年結算月份,
六月份會有另一輪定期存款優惠,
如果今日(4月7日)開設三個月定期,
就會完美錯過六月份半年結的存款優惠了,
有無人知工商亞洲4個月/半年而家做緊幾多里?
za貨幣基金同牛牛一樣?高過定期喎都
Citi 1個月得返3.81,希望星期一會到返4
Za 大約4.35。買完即日成交
牛牛無特別計。但我見牛牛出入錢好慢,唔想搞牛牛。
請問六月份是一定會有半年結的存款優惠嗎?因為我筆定期5月中到期,如果係,是不是再等到6月做會好d?
佢地貨幣基金用邊間fund issuer?
有咩優惠卷優惠
你只要留意從2022年10月美國加息後,
毎次到6月/12 月這些月份,
香港的銀行都會提供定期存款優惠,吸引顧客。
因為存款數目是銀行管理層的成績表/KPI 其中之一。

但是我沒有水晶球,不能跟你保證跟你保證一定有銀行提供利息優惠。

如果我是你,
我會這個星期在富邦銀行先開定一個存款戶口
在五月中收到定期之後,再存入富邦銀行參加「息隨尊享」額外活期存款,
由五月中至5月31號享受新資金活期利息3.5% 優惠

富邦銀行新玩法
新資金活期利息3.5% (0.9% 基礎利息+ 2.6%新資金利息)
計算日為2024年1月31日
只有新資金才享有2.6%優惠利率
舊資金只有基礎利率

額外活期存款獎賞年利率由2024年3月1日至2024年5月31日止

「息隨尊享」額外活期存款年利率優惠「息隨尊享」額外活期存款年利率優惠

https://www.fubonbank.com.hk/tc/deposit/latest-promotions/reward-promotion.html
Livi bank 係咪就摺得,冇人提過
完全冇優惠,唔會提佢啦,
明白,謝謝師兄

所以我已經cut ant, airstar , livi 3間最垃圾
間間都低息
留返黎做大額收錢戶口or crypto
美債半年仲係5.3 點解要做港元定期呢
師兄求指教怎做美債🙏🏽
Ib開戶就得 大把教學 但唔好太少錢去做
咁即係要擺幾多錢?
你預買一次債手續費~50hkd 買1000蚊你會蝕番轉頭
買幾多自己諗 買太少市價都賣唔到比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞