銅鑼灣燒鵝名店「甘饕」結業 老闆娘表示「諗住上內地搵商機,喺度真係搞唔掂喎~」

124 回覆
57 Like 30 Dislike
甘饕燒鵝結業了!?系出名門,中環鏞記的第三代傳人甘崇軒開設的甘饕燒鵝竟然也要結業,事源藝人盧覓雪近日去幫襯,跟老闆娘閒聊之間得知該舖將於3月17日結業,又透露老闆娘打算北上覓商機。甘饕燒鵝於2019年開業,據地產代理消息指,現時該舖業主將舖位放租,叫租大約20萬元。

香港燒鵝舉世聞名,其中又以甘穗煇創辦的鏞記名氣最盛,姑勿論是否全港最好吃,但全港最出名的燒鵝一定非鏞記莫屬,而鏞記二代掌舵人甘健成的長子甘崇軒開設「甘饕燒鵝」,次子甘崇轅開設米芝蓮一星的「甘牌燒鵝」,皆是燒鵝界的名店,可謂一門雙傑。可惜日前藝人盧覓雪幫襯後意外發現甘饕燒鵝將於3月17日結業,並稱問及老闆娘搬去哪裡,老闆娘表示「諗住上內地搵商機,喺度真係搞唔掂喎~」。

藝人盧覓雪的帖文一出,立即引來不少網民回應。對於甘饕燒鵝突然結業的消息,網民並未一面倒地表示不捨,有人認為上內地搵商機未必有,可能危機更多:「上內地?危機就有!做乜咁睇唔開?祝好運。」、「而家先北上鬥平,諗清楚好喎」;也有人表示甘饕燒鵝質素一早變差:「我以前都成日去,但之後真係真心覺得難食咗好多!」 當然也有甘饕燒鵝的支持者表示可惜,「「呢間唔做幾可惜,燒鵝、老火湯都好正」;又有人認為:「冇辦法啦,香港做生意頭號殺手就是租金!就算你幾叻都冇用,每月生意做埋都唔夠俾租!祇有排隊等結業,無奈!無奈!」

https://hk.news.yahoo.com/%E9%8A%85%E9%91%BC%E7%81%A3-%E7%87%92%E9%B5%9D-%E5%90%8D%E5%BA%97-%E7%94%98%E9%A5%95-%E7%B5%90%E6%A5%AD-%E7%9B%A7%E8%A6%93%E9%9B%AA-000342165.html
搞唔掂係因為你愈整愈難食
三月開始係結業旺季
竟然批評內地唔掂
大陸餐飲競爭仲激烈
賤物鬥窮人
一陣d大陸仔學完你廚房煮法就係隔離開返間一樣鬥平
咪係,又貴又難食,上到去更快玩完
香港人準確去爆買
依d應該大把遊客排隊食,咁都做唔掂係咩原因?
唔識請屌紅豬打手
又唔見中環一樂執
你係咪唔明賤物鬥窮人係點解
有王剛師傅YouTube 教學,我都做到大廚啦
你地甘家係香港賺左咁多錢,而家蝕少少回饋番香港人都唔得,老人家無燒鵝食點算??
一樂難食到
又係盧覓雪
大口婆
驗眼
有人認為上內地搵商機未必有,可能危機更多:「上內地?危機就有!做乜咁睇唔開?
上去同地頭蟲打,人地消費降級,又玩內卷,如果你上去如果係賣番呢個價,有無競爭力?
老闆娘表示「諗住上內地搵商機,喺度真係搞唔掂喎~」。
咪玩啦
淨係第一下寬油你都收皮啦
咩價位?? 除左燒味仲有咩撚手野
未開火 淨計個爐頭已經收左皮
條友真係醒到 2019年開鋪 果陣咩時勢呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞