[ViuTV] 冥想投資劇《飛黃騰達》逢星期一至五 21:30-22:30 討論區 (12)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
ming少真係慘
本身咁有錢其實可以un un腳做二世祖
但佢一d惡習都無

又重情重義,又細心體貼,又正義感爆棚,仲要單純無機心,加埋顔值點滿,根本成個package同任何人比都贏九條街

明明咁好仔,結果就遇人不淑
先有自大加賭仔格嘅Jayden
後有自卑又唔識潔身自愛嘅cling
最後居然淪落到要做兵咁卑微

好人真係無好報
今集叫蛻變,波變緊,佐治變緊,billy變緊
而ivy 既變化 係由收風變成賣肉收風
方以文 一個人寫光影
6分鐘 ·

【飛黃騰達】【YouTuber做主角有冇着數?】
喺ViuTV一開始宣傳《飛黃騰達》公布cast時就留意住套劇。除咗有穩陣嘅 Ivy So #蘇雅琳 同 George #歐鎮灝,仲有一班新鮮感十足嘅演員,好似係「陳浩然」#胡卓希 同埋 #洪助昇,不過都唔夠主角由波仔 #黃浚銘 擔正咁震撼。本身仲估佢夾唔夾到,但睇到依家成個cast又幾match。
由YouTuber轉做電視劇甚至係電影演員唔係無,除咗小薯茄嘅成員,之前仲有《歎息橋》嘅Creamy,但由YouTuber擔正主角好似係第一次。波仔做熱血青年繼承咗佢喺YouTube嘅形象,播到依家算穩打穩紥,30集長劇可唔可以慢慢煲起佢,就要睇吓之後有冇爆發位。
想將YouTuber嘅fans移植到電視,除咗考驗fans嘅忠誠度,仲要睇吓個YouTuber係咪拍開劇情類別,如果唔係嘅話,都真係搏一搏。(但波仔係認真嘅!記得佢之前好似去讀咗個導演course,見佢最近不停擔任導演崗位拍咗幾個MV)
但波仔今次又唔係孤軍作戰嘅,Ivy So、George都分擔咗唔少重擔,兩個人輕鬆又得,沉重又得,再加上一班老戲骨好似 #陳曼娜、#陳國邦、#張達倫、#張慧儀、#魯文傑,每個人出返自己份力,已經夠基本分數。
難就難在套劇有30集咁長,開頭5集交代人物夠青春過關,5至10集開始正式比賽有新鮮感又過到,到10至15集加重咗George追Ivy嘅戲搞笑得意又過到關,但只係去到套劇嘅一半。
今個星期,有一大班仔女要養嘅 #陳安立 估計要黑化,點樣谷埋下半部劇,又可唔可以做到宣傳所講嘅「投資世界充滿慾望和恐懼,挑戰情義和底線,說到底,是風險和回報的取捨,到底最後誰主勝利?」,就真係要拭目以待。
屍拎不如正正經經下海
咪就係靠自己努力去收風囉
成個角色就係佢好倔強 唔鍾意靠人
寧願以生犯險咁去攞料
都唔想同ming少一齊 貪佢啲錢
佢喺關頭往往都會保護自己
又點算賣肉
現實中金融界咁做其實好合理亦都好正常
你估投資真係靠自己眼光唔使攞料
認同劇情有bug位
但個人覺得cling 變化呢part冇問題喎仲好好睇
成段就係講佢性格好倔強
寧願靠自己鋌而走險收風
咁都解釋咗點解佢唔會為咗錢同ming少一齊
每次佢都有用自己嘅方式幫自己脫險(i.e.借尿遁 噴香水)
根本都唔係賣身
吓,你估投資真係淨係靠眼光,唔使收風㗎
淨係靠眼光就真係同賭博冇分別喇,你點知自己啲眼光準唔準
點樣冇講投資
收風就係搵料嘅一部份
冇足夠嘅資料點投資
梗係聽吓啲內幕再加少少分析先計劃到自己點投資
定係你哋淨係想睇啲角色對住個mon賣出買入
依個咪只係開頭
差d 出事轉頭收到風即刻開心返晒
到佢知道賣埋肉仲發咪無得回頭囉
暫時睇佢性格就唔會嘅
不過佢都慢慢降低緊底線
如果真係賣埋肉就神劇喇
咁都唔係賣肉佢有咩同班富二代交換?
咪又係以色事人做陪酒
木魚係賣肉,金魚就唔係賣肉咩
收風唔係問題
但人地話1蚊就1 蚊放,邊度靠自己,
陣仔上到1.3就真係有努力
講緊cling話靠自己又要收風又要屌Ming想幫佢
你7撚夠未
仲要老豆爭人錢,現實如果識friend係玩開,俾人介紹話落尖沙嘴幫男人打飛機幾萬蚊一日,一個星期搞掂條數,一定會去做
你都識講cling想靠自己 咁佢點會俾ming少幫
交咩換
同歐陽一樣落club識人打交道啫
唔通歐陽又落去買屎窟咩
陣仔上個星期賣左啦
同埋今次佢咪入唔到去私竇
ivy入去係靠咩阿
靠努力?
佢要賣嘅話俾人抽水嗰陣就唔會出聲啦
唔驚得罪個有錢佬咩
佢都有底線嘅
只可以話佢夠膽識
周圍收風叫靠自己
咁stone果啲叫咩
今集好多波仔
一開波就波
今集重波
一嚜醒返
我幾鍾意李斯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞